IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът върху най-богатите се засилва

Политиката спрямо богаташите се променя в глобален мащаб, изключение не правят нито Европа, нито САЩ

14:53 | 09.08.12 г. 24
Натискът върху най-богатите се засилва

Защо се случва всичко това? Както неотдавна писа Зани Минтън Бедоус в есе за списание The Economist, "мнозинството граждани на света сега живеят в страни, в които пропастта между бедни и богати е много по-голяма, отколкото преди едно поколение".

Тенденцията е най-силна на Запад. Както посочва Бедоус, в САЩ "делът от националния доход, отиващ при най-богатия 1% от населението се е утроил от 8% през 70-те години на миналия век до 24% през 2007 година".

В крайна сметка подобна промяна вероятно ще разпали политическо недоволство.

"Спусъкът" за тази реакция бе Голямата рецесия, която засили натиска върху жизнения стандарт на обикновените хора, разкривайки в същото време неморалното поведение по върховете.

Западни политици, от Барак Обама до Франсоа Оланд, се опитват да овладеят и насочват това ново настроение. В Азия, където ударът на Голямата рецесия бе по-лек, вероятно действат други фактори.

Интернет и засиленото използване на микроблогове улесниха разпространяването на информация и надигането на възмущение заради пропастта между работниците, които са подложени на силен натиск, и свръх богатите.

Ако това ново настроение се затвърди, то би могло да доведе до края на ерата на по-ниски данъци, дерегулации и увеличаване на неравенството, което започна в края на 70-те години на миналия век с възхода на Маргарет Тачър и Роналд Рейгън на Запад и Дън Сяопин в Китай.

Когато лейди Тачър дойде на власт през 1979 година, максималната данъчна ставка във Великобритания бе 83%. Тя понижи това равнище - първо до 60%, а след това и до 40%, колкото и остана до финансовата криза.

Рейгън наследи максимален данък върху доходите от 70% и го понижи до 50%, а накрая - и до 28 %. В Китай Дън Сяопин улови духа на времето, отбелязвайки, че "да забогатееш е божествено".

Сега се утвърждава нова глобална нагласа. В Китай политическите лидери избягват откровената демонстрация на богатство. В западния свят финансово затруднените политици са нетърпеливи да повишат данъците на непопулярните напоследък богаташи.

Големият въпрос е дали това все още е възможно в глобализирания свят. Както показват нетактичните забележки на Камерън за червените килими, всяко правителство, което твърде много и твърде бързо увеличава данъците, рискува да предизвика бягство на капитали и компании.

Свръх богатите са мобилни и имат добри съветници. На "просто богатите" обаче вероятно ще им бъде по-трудно да избегнат новия натиск за по-високи данъци в западните държави.

Джеймс Калахан, премиерът, победен от Тачър през 1979 година, каза мъдро: "Има времена, може би веднъж на 30 години, когато в политиката настъпват основни промени". Близо 30 години след началото на ерата Тачър-Рейгън ни застига нова основна промяна.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Въпросният проблем касае точно правителствата.1.Защото вземат твоите пари за да преразпределят......принуждават осигурителните//всякакви видове// фондове да изкупуват натрупаният от самите тях дълг"------------------------------Това (че вземат) е само донякъде вярно. Какво да кажем за аукционите на държавен дълг, където презаписването достига няколко пъти. Ето, наскоро за емисията на Дянков презаписването достигна (по памет) 4 или 5 пъти! Пъти! Значи "вземат" и "принуждават" не е точно казано. В много голяма степен има също и даване. И защо се получава така? Защото явно има много капитал в хора, които нямат никаква идея или възможности какво (полезно и конкретно) да правят с него и затова, единственото (или поне най-лесното), което могат, е да дават заеми. Това вероятно е остатък от времената, когато е имало недостиг на капитал. Времената, когато зад парите е имало златно покритие и затова капитала е трябвало да се набира по друг начин. -->
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
kanartikin
преди 11 години
Въпросният проблем касае точно правителствата.1.Защото вземат твоите пари за да преразпределят на други по тяхно лично усмотрение.2. Защото задължени, прехвърлят върху теб и потомството ти всичко което са раздали по свое усмотрение3.Защото принуждават осигурителните//всякакви видове// фондове да изкупуват натрупаният от самите тях дълг и после при невъзможност да си осигурят нов такъв изцеждат актива на фондовете. Справка разгледай осигурителните фондове на Гърция Испания Португалия и прочие по реда на задлъжнялост.4. Прочети горната точка, като вместо фондове сложиш банки.Справка ЕЦБ5. За да си осигурят избиратели, правителствата обещават неща които на практика нямат и не могат да осигурят по друг начин, освен натрупвайки дълг. Всяко следващо действа на същия принцип осигурявайки си нови избиратели обещавайки повече.Ти го виждаш на микро ниво с *** и кебапчетата,а сега го погледни в макро ниво и всички групи по интереси защитавани от правителствата за сметка на други групи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
unicornblade
преди 11 години
Въпросният проблем не касае толкова правителствата, колкото свойствата на парите, по-точно лихвата, която бавно но славно ги преразпределя в полза на този, който ги има в повече.Самите правителства регулират процеса. Например Франция, преди да започне да се финансира от банките на Ротшилд е имала обичая когато задлъжнее много на някой местен феодал, да го обвинява в нещо, като му е конфискувала имужеството, ликвидирала е задължението и му е рязвала главата. На Оланд сигурно му се иска да е крал, но ще му се налага да действа в по-сложна обстановка.А за парите и лихвата има едно много добро четиво - Силвио Гезел - вероятно най-големият изследовател на феномена "пари". Има го из интернет библиотеките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
kalski
преди 11 години
Докато има правителство, ще има и "един процент". Но това си го причиняват сами на себе си (до голяма степен) тези, които подкрепят правителството, вместо да се управляват сами. И после като някакви *** наивници се питате: "Защо политиците не изпълняват каквото искаме?" Защото сте се примирили да сте им роби. Защото за една минута през живота си не сте се замисляли как да имате правила и сигурност без държавата. Защото пренебрегвате как през цялата история хората са прилагали частни решения на и на най-сложните проблеми, докато днес вие знаете само да ахкате, охкате и да се молите на фалшивия идол - правителството. Използвайте разума си или ще гледате завинаги супербогатите престъпници и ще сте червеи в калта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още