IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекомерна експлоатация застрашава подпочвените води в глобален план

Учени са установили, че 80% от водоносните хоризонти в света се използват неправилно

10:24 | 13.08.12 г.
Прекомерна експлоатация застрашава подпочвените води в глобален план

Заради прекомерна експлоатация подпочвените запаси от вода в световен план се изчерпват с по-бързи темпове, отколкото могат да бъдат възстановени, предупреждават учени от Канада и Холандия, цитирани от Ройтерс.

Учени от университетите McGill в Монреал и в Утрехт са създали компютърни модели на световните подпочвени водни ресурси, с помощта на които са сравнили експлоатацията и възстановяването им.

Том Глийсън от университета McGill, който е ръководил научното изследване, отбелязва, че около 99% от запасите от прясна вода в света, които не са под формата на лед, се намират под земята. Ученият посочва, че тези своеобразни водни резервоари ще бъдат от решаващо значение за нарастващото население на Земята, стига да бъдат управлявани правилно.

Резултатите от изследването показват обаче, че 80% от водоносните хоризонти в света се използват неправилно, а в няколко региона е установена и свръхексплоатация. Застрашените региони са Западно Мексико, Централна Калифорния, Саудитска Арабия, Иран, Северна Индия и части от Северен Китай.

Статистиката сочи, че 1,7 млрд. души, предимно в Азия, живеят в региони, където подпочвените водни резерви и екосистемите, които разчитат на тези запаси, са в риск.

Том Глийсън коментира, че подземните запаси от води са от жизненоважно значение за селското стопанство. Той подчертава, че това са ресурси, които се нуждаят от по-добро управление.

По думите на учения проблемите могат да се решат с въвеждане на ограничение за добива на води от водоносните хоризонти и подобряването на ефективността на напояването.

Британски учени също преди няколко месеца публикуваха научен доклад за подземните запаси от води. Те са картирали огромни запаси от води под обширни територии в Африка, които биха могли да послужат като буфер срещу климатичните промени, ако се използват устойчиво, отбелязва информационната агенция.

Британските учени са установили, че обемът на резервите от подземни води в Африка се равняват на около 100 пъти размера на самия континент, а някои от най-големите резервоари са под Либия, Алжир, Египет и Судан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още