IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка занижи очакванията си за растежа на България

Според новите прогнози на институцията БВП ще нарасне с 1,8% през тази година и с 2,4% през следващата

08:45 | 16.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Световната банка занижи очакванията си за растежа на България

Световната банка (СБ) занижи очакванията си за икономическия растеж в България през тази и следващата година.

В редовния доклад на институцията за глобалната икономика е посочено, че през настоящата година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще отбележи ръст от 1,8%, а през следващата – 2,4%. Предишните оценки, публикувани в средата на 2012 г., бяха за растеж от съответно 2,5% и 3,3%.

Новата прогноза се доближава до заложения в бюджета за тази година икономически растеж от 1,9 на сто и е малко над очакванията на Международния валутен фонд (МВФ) за представянето на българската икономика (1,5%).

За 2015 г. от СБ прогнозират, че БВП на България ще ускори растежа си до 3%.

Институцията подчертава, че световната икономика е загърбила най-лошото от кризата, но предупреждава, че растежът остава крехък и възстановяването ще бъде бавен и продължителен процес, особено за развитите страни.

СБ предупреждава и развиващите се икономики, че има опасност от забавяне на растежа, ако не предприемат мерки.

Според оценките на банката глобалният икономически растеж през 2012 г. е достигнал 2,3% и през тази година ще остане почти без промяна (2,4%). Ускоряване на икономическия растеж в световен мащаб се очаква догодина, когато се очаква глобалният БВП да се повиши със средно 3,1%, а през 2015 г. – с 3,3%.

Икономическият растеж в развиващите се икономики е бил 5,1% през 2012 г., като е отчетено най-бавното повишение на БВП от десетилетие насам, посочват от СБ. За настоящата година се очаква растежът на развиващите се икономики да достигне 5,5%, а догодина – 5,7%.

Средното увеличение на БВП на развитите икономики е било 1,3% за миналата година. Очакванията са тази година растежът да остане без промяна, а през 2013 и 2014 г. да се ускори до съответно 2% и 2,3%.

За еврозоната СБ прогнозира, че през 2014 г. икономическият растеж ще се върне на положителна територия с ръст от 0,9%, а през 2015 г. ръстът на БВП ще се ускори до 1,4%. За настоящата година обаче очакванията са икономиката на еврозоната да се свие с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Ако не се случи нещо радикално в управлението на страната, поне до 2015г., ако се изпълнят прогнозите на СБ за растежа, народът реално няма да усети повишаване на доходите си. Това означава продължаване на процеса по масово обедняване на населението, защото инфлацията ще изяде и малкото останали пари на българина. За да има повишаване доходите на хората растежът трябва да е над 3% за дълъг период от време. С невежеството, което ГЕРБ показа в почти 4-ри годишното си управление до момента, не виждам как ситуацията ще се подобри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още