IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция не се отказва от строеж на ТЕЦ край българската граница

Турската страна не се е отказала и от участие в проекта за скоростен път "Русе-Свиленград", както беше обявено през септември

09:54 | 29.11.12 г.
Турция не се отказва от строеж на ТЕЦ край българската граница

Турция планира изграждането на ТЕЦ край границата с България. Това стана ясно след първия ден от официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Анкара, съобщи bTV.

На срещата си с турския президент Росен Плевнелиев е изразил притеснението си от въздействието на проекта върху природата в района на южното ни Черноморие. Турската страна обаче не е дала категоричен отговор дали и при какви условия южната ни съседка планира изграждането на електроцентрала край Резово.

„Турция е енергийно зависима страна, затова работим по всички проекти, които биха ни помогнали да доставяме енергия от различни източници. Всички те обаче, трябва да бъдат съобразени с екологичните и технически изисквания,” каза турският президент Гюл.

Само преди няколко дни турското министерство на околната среда и градоустройството съобщи, че е отхвърлило проектите за строителство на топлоелектрическа централа и на АЕЦ в град Инеада, който се намира близо до границата с България и село Резово.

По-късно е станало ясно, че в турското министерство на икономиката вече има частен проект, според който в граничния район с България, край Резово, трябва да бъде построена топлоелектрическа централа с пристанище за въглища, които да бъдат доставяни от Украйна.

„Поставихме проблема с цялата му тежест и с цялото безпокойство и притеснение,” каза Плевнелиев. „Притеснение сме, искаме тази тема да се следи внимателно и се надяваме на пълно разбиране от турска страна. България има сериозен проблем с този проект. Ние го сигнализираме навреме, очакваме да бъдем информирани и очакваме сериозно отношение.”

Според информацията, дадена от турския премиер, тепърва трябва да бъде правена оценка на въздействието върху околната среда. Президентът Росен Плевнелиев призна, че страната ни не разполага с механизми, с които да спре изпълнението на проекта.

„Трудно България може да спре един частен проект, ако той отговаря на всички изисквания. Аз съм много притеснен от факта, че точно това място е избрано за ТЕЦ на въглища, където ние имаме една изключителна природа и най-чистите плажове на Черноморието,” коментира държавният глава. „Затова сигнализираме този проблем на ранна фаза и ще следим следващите стъпки.”

На срещата стана ясно още, че Турция не се е отказала и от участие в проекта за скоростен път "Русе-Свиленград", а е заявила желание за известно изменение в трасето, което е технически въпрос и ще бъде обсъден на работно ниво.

В края на септември регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че работата по проекта за изграждане на пътя Русе - Свиленград най-вероятно ще продължи на двустранна основа между България и Катар, тъй като Турция се оттегля от преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още