IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колумбия ще изкупува активно долари, за да обуздае песото

Централната банка на страната понижи за трети пореден месец основната лихва с цел да стимулира ръста, който през миналата година вероятно се е забавил до под 4%

16:45 | 29.01.13 г. 2
Колумбия ще изкупува активно долари, за да обуздае песото

Управителят на колумбийската централна банка заяви, че нейният нов план за изкупуване на най-малко 30 млн. долара дневно на валутния пазар, обявен късно вчера, за да бъде обуздана националната валута на страната, означава, че в някои дни покупките ще бъдат „много по-големи“ от посочения минимум, съобщи MarketWatch.

Коментарите на Хосе Дарио Урибе бяха направени, след като на месечното заседание на финансовата институция вчера 7-членният управителен съвет гласува за понижаване на основната лихва с 0,25 процентни пункта до 4,0%. Това е трети пореден месец на понижаване на основния лихвен процент, насочено към стимулиране на икономиката, която вероятно се е разширила с под 4% през миналата година при ръст от близо 6% през 2011 г.

По-бавният ръст се отразява в по-слаба активност на потребителите и в свиване на производството в индустриалния сектор.

Урибе каза, че очаква понижаването на основната лихва да бъде пренесено чрез частните банки до компаниите и потребителите, „за да може кредитите да поевтинеят и да бъдат стимулирани инвестициите и разходите“.

В добавка към понижаването на основния лихвен процент банката увеличи програмата си за изкупуване на долари до най-малко 30 млн. дневно от досегашните 20 млн.

“През някои дни ще купуваме 35 млн. долара или 40 млн., че дори и още повече“, заяви днес Урибе в предаване на живо в държавното Колумбийско национално радио. „Защо ни е да го правим? Защото усещаме, че сега е доброто време за акумулиране на резерви в чужда валута, а и песото би трябвало да бъде по-слабо“, добави той.

За последните 13 месеца колумбийската валута е поскъпнала с 9% спрямо щатския долар и се разменя при 1,779 песо за долар, а чрез дневните покупки на долари централната банка на страната се надява да изтегли от обращение излишните долари и да отслаби песото.

Днес Урибе не посочи цел за обменния курс на песото спрямо долара, но късно вчера колумбийският министър на финансите Маурисио Карденас, който също е член на управителния съвет на централната банка, заяви, че песото трябва да се обезцени с около 10% спрямо настоящото си ниво. Това би означавало колумбийската валута да се разменя за около 1,980 песо за долар.

Относителната сила на местната валута спрямо зелените пари оскъпява колумбийските стоки – от кафе и банани до производствени продукти - на международните пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Да разбирам ли, че доверието в колумбийското песо до сега е било по-високо, отколкото в долара? Сега било най-доброто време за акумулиране на резерви в чужда валута. Хосе Дарио Урибе - ти си финансов гений.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още