IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите световни икономики ще продължат да се забавят през следващите месеци

Растежът в развитите икономики ще остане много по-слаб в сравнение с историческите стандарти, прогнозират от ОИСР

16:54 | 11.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Водещите световни икономики ще продължат да се забавят през следващите месеци

Големите световни икономики вероятно ще продължат да се забавят през следващите месеци, като има малко признаци, че предстои възстановяване на растежа на широка база, съобщават от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от The Wall Street Journal.

Изпреварващите индикатори на организацията, сочат, че растежът в развитите икономики ще остане много по-слаб в сравнение с историческите стандарти.

Водещият индикатор за икономическата активност в 34 от развитите страни-членки на организацията е нараснал слабо до 100,4 пункта през декември от 100,3 пункта през ноември.

Данните за последните три месеца на миналата година показват, че много от развитите икономики са регистрирали спад, включително САЩ, Великобритания и Германия, което се потвърждава от индикаторите, които отчитат икономическата динамика в различните страни.

„Водещите индикатори за САЩ и Великобритания продължават да сочат, че икономическият растеж се забавя, докато в Япония и Бразилия се появяват признаци на ускоряване на растежа. В еврозоната като цяло и по-специално в Италия и Германия растеж се очаква да бъде стабилен, с изключение на Франция, където ще остане слаб“, посочват от организацията.

Водещите индикатори за Китай и Индия също не са толкова позитивни, колкото през предходните месеци, и предполагат, че икономическият растеж в двете страни ще остане под дългосрочния тренд.

Подобна тенденция се очертава в Канада и Русия, допълват от организацията.

Прогнозата е, че икономиките от ОИСР ще регистрират среден растеж от 1,4% през настоящата година, което е със същите темпове като миналата година. За 2014 г. очакванията са икономическият ръст да се ускори средно до 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още