IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард пак настоява за насърчаване на растежа

Всяка промяна в нерестриктивната парична политика следва да се прави постепенно и да се съобщава адекватно, според управляващия директор на МВФ

09:38 | 11.04.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Кристин Лагард пак настоява за насърчаване на растежа

"Необходимо е да се направи повече за насърчаването на икономическия растеж в световен мащаб. Всеки опит за намаляване на бюджетния дефицит на САЩ трябва да бъде умерен", коментира пред CNBC управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

“Правителствата с фискалните им политики в момента ограничиха възможностите за действия. Така се оказва, че централните банки трябва да носят бремето с неконвенционални политики”, коментира тя.

“Световните централни банки правят това, което могат, за да насърчават растежа и да гарантират кредитните потоци за реалната икономика”, допълни Лагард.

Директорът на МВФ посочи още, че рязкото ограничаване на бюджетния дефицит в САЩ ще попречи на растежа. Според нея американското правителство трябва да излезе със средносрочна стратегия за решаването на фискалните проблеми.

“Светът трябва да знае, в САЩ имат план за намаляване на високия си дълг и да държат под контрол бюджетния си дефицит”, коментира тя.

Кристин Лагард допълни, че вижда известен риск от масираното вливане на ликвидност от централните банки, което може да предизвика инфлация. Тя обаче допълни, че всяка промяна в нерестриктивната парична политика следва да се прави постепенно и да се съобщава адекватно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Кристин Лагард се опитва с много думи да не каже абсолютно нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още