IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Американската икономика се подобрява бавно

От световната финансова институция обаче рисуват малко по-светла картина на бъдещето и очакват растеж от 2,7% през 2014 г.

18:22 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Американската икономика се подобрява бавно

Икономическите фундаменти в САЩ като цяло се подобряват, смятат от Международния валутен фонд, цитирани от BBC. От световната финансова институция обаче добавят, че възстановяването от рецесията досега е било „относително апатично“.

В редовната си оценка за икономиката на САЩ от фонда посочват, че страната все още е изправена пред „мощни насрещни ветрове“.

Оттам обаче отбелязват печалбите на фондовите индекси и ръста на цените на жилищата и прогнозират, че икономическият растеж ще се ускорява постепенно догодина.

От МВФ подчертават, че изтичането на срока на действие на данъчните облекчения за работещите американци от времето на президента Джордж Буш-младши и отражението на съкращаването на правителствените разходи „натежават значително върху растежа през тази година“.

От финансовата институция обаче рисуват малко по-светла картина за бъдещето и очакват „икономическата активност да се ускори до 2,7% догодина, тъй като фискалната тежест ще намалее, а негативните последици от финансовата криза ще продължат да отшумяват“.

По отношение на безработицата от фонда предвиждат, че нивото ѝ ще остане до голяма степен стабилно през тази година, „отразявайки подобрението на коефициента на икономическата активност, тъй като обезкуражените работници са завръщат в редиците на работната сила“. Оттам очакват нивото на безработица да се понижава постепенно през 2014 г.

Политиката на американския Федерален резерв за запазване на ниски (близки до нулата) лихвени проценти също се разглежда от МВФ като все още необходима за поддръжка на възстановяването.

Като цяло от финансовата институция отчитат, че подобряването на икономическите фундаменти в САЩ „вещае положителна тенденция за постепенно ускоряване на растежа“.

Оценката на МВФ е в рязък контраст с тази за еврозоната, публикувана през тази седмица, в която се заключава, че икономиките в няколко от държавите-членки остават слаби, изтъкват от BBC.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 07.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още