IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Сирия: Не искаме нова диктатура

Радикалистите не са значителни в тази революция, казва Харес Набхан

22:05 | 21.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Опозицията в Сирия: Не искаме нова диктатура

„Властта в Сирия започна всичко така, че да не свършат събитията по мирен начин. Сирийският народ има нужда от всичко това да приключи, но това няма да стане, ако Башар Асад остане на власт“, каза в ефира на Bulgaria On Air Харес Набхан, един от основателите на Коалиционните сили на опозицията в Сирия.

Според него е необходимо ООН да има строг план и определено време, в което да отстрани Асад.

По думите му използваното химическо оръжие, с което беше привлечено вниманието на целия свят към размирната страна, принадлежи на властта. „Управляващите със сигурност има това оръжие и са иползвали всякакви балистични ракети“, каза Набхан.

Подобно мнение изрази и д-р Зухер Мохамад: „Общо 14 пъти Асад е използвал химическо оръжие. Всичко трябва да се използва, за да се стигне до справедливост, ако наистина е използвал това оръжие. Според мен опозицията няма достъп до такова оръжие“.

По въпроса за множеството опозиционни групировки с различни възгледи Набхан коментираа, че „няма пример в света, в който да има революция и всички да са били единни“.

„Голяма част от опозицията има почти общ мироглед - да се запази държавността и да не пропадне всичко в Сирия, за да може да стигнем до нивото на една светска страна без отстраняването на която и да е религия“, коментира Набхан.

Според него радикалистите не са значителни в тази революция.

„Един от най-големите радиаклисти на религиозна основа е самата власт – силите на Асад. В негова полза е да подпомага тези радикалисти, за да се стигне до общо световно мнение, че само той може да се справи с тях“, каза още той.

„Те се опитват да налагат същата диктатура като властта. Спряха да се борят срещу нея и започнаха срещу хората, защитаващи революцията. Точно тези групировки са пуснати от различни страни – Иран, Ливан. Целта е да свалим Асад и да се оттървем от неговата диктатура. Трябва да се знае, че не искаме друга диктатура, която да ни контролира“, обясни Набхан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още