IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният монопол, или имаме ли избор в сферата на образованието

Що е то пазар на образователни услуги и какво прави държавата по въпроса

17:44 | 20.10.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавният монопол, или имаме ли избор в сферата на образованието

Бюрократите в областта на образованието обаче имат предубеждения спрямо конкуренцията на база пазарна стойност. Те предполагат, че по-евтините предложения несъмнено са с ниско качество, което ги кара да мислят, че е добра идея да затворят пазара за всякакви видове несертифицирани образователни институции. По този начин те имат по-голям контрол върху съдържанието и структурата на образованието. Те правят всичко "в името на децата".

Ето защо либертарианците са на мнение, че трябва да има отворен вход и в областта на образованието. Те не вярват, че държавните чиновници действат от името на родителите. Бюрократите работят за собствения си интерес, който се свежда до простото разширение на личните власт и доходи.

Това поставя въпроса за държавното регулиране на училищата. Първо, правителството изисква задължително присъствие. Второ, за да запазят контрола върху съдържанието на учебната програма, управляващите приемат правила и подзаконови актове, уреждащи действията на тези училища. Родителите нямат право да изпращат децата си в учебни заведения, които не отговарят на тези изисквания.

Изискванията пък от своя страна са изградени така, че системата да не толерира конкуренцията между отделните звена. Това едновременно увеличава мощта на държавните училища и властта на бюрократите, които координират системата.

Пример за такъв вид регламент може да се види в изискването, че библиотеките на частните висши училища в САЩ трябва да притежават най-малко 1 500 книги – абсолютно безумие в дигиталната ера, в която се намираме. Библиотеките на бъдещето не включват хартиени носители. Книгите обаче трябва да бъдат физически. Без коментар.

През 80-те години на миналия век имаше голяма битка отвъд Океана за и против т.нар. Хоумскулинг, или домашно образование. В крайна сметка държавният апарат прие редица закони, забраняващи на родителите да заменят стандартното частно или държавно образование с това у дома. Частните училища са скъпи и само една шепа от родителите може да си ги позволят. Това означава, че те задължително изпращат децата си в държавните училища. Появата на домашното образование през 70-те и и 80-те представляваше заплаха за тази стратегия, която бързо бе потушена, съвсем в стила на държавните чиновници.

Истината е, че стандартите, които управляват системата на държавните училища на местно ниво не трябва да изискват задължително от родителите нищо друго освен избор. Без свобода на избора на родителите в сферата на образованието държавата ще продължи да провежда политика за разширяване на монопола си.

Щатните държавни бюрократи пък ще продължат да използват този монопол за собствените си облаги, включително получаването на подкупи от частни институции в стремежа им да получат законова легитимация.

Правителството не трябва да гори книги, за да убеди следващото поколение избиратели в собствената си правота. То трябва само да допусне книгите, материалите и механизмите, които са враждебно настроени към разширяването на държавата. Нека конкуренцията определи избора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
kane
преди 10 години
1-во "свободен пазар" не съществува2-ро социални сфери като здравеопазване, образование, култура от театри, кина, галерии, циркове и дори спорт трябва да бъдат САМО на държавно финансиране на 100%. С това се издига цялото общество и се редуцират всички останали проблеми от наркотици до дребнки кажби до убииства и самоубииства. И дори ако разгледате успехите на НРБ по медали на олимпиади и сетовни и ги сравните с представянето на РБ сега ще видито доказателствата в думите ми. Резултатите го доказват. Едно време българи печелеха медали от всяка олимпиада било по математика или спорт, а сега хамериканците ни показахе техния "прав"пътПреди бяхме 9 милиона сега сме 7, след 20 години щше сме 6 милиона. Само мигриращите заради климатичните промени араби и африканци ще живеат по земите ниВсеки народ сам избира развитието сиАз само немога да разбера как не се намери никой да елиминира Горбачов, а той ще чете лекции и ще се показва по света все още .. срам и разруха очакват РБ вашистка напр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Смятам да я разпечатам и да си я сложа в рамка тая статия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Another biick in the wall!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
zdravko1
преди 10 години
И какво му е политическото? Това си е самата истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
lookff
преди 10 години
Изобщо не разбирам каква е целта на Инвестор с публикуването на подобни материали. Това нито е новина, нито е някакъв сериозен анализ, а най-обикновена агитация за определена идеология. Да не стартирате някакъв политически проект? Жалко ще е една професионална и обективна медия да се превърне в място за политически бълвоч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
I
преди 10 години
Бизнеса е длъжен, да поеме образованието на младите. Иначе, ще се произвеждат само чиновници с манталитет на чакащи заплата от държавата.Всяка компания трябва да обучава своите служители. За да е конкурентна на пазара трябва да залага на развитието хората си - умствения капитал е фактора за успех. IBM, HP... те са институции в обучението на своите служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още