IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният монопол, или имаме ли избор в сферата на образованието

Що е то пазар на образователни услуги и какво прави държавата по въпроса

17:44 | 20.10.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавният монопол, или имаме ли избор в сферата на образованието

В основата си принципите на свободния пазар оспорват правителствените ограничения за достъп до пазарите на потребителски стоки. Съществуват множество официални обосновки на ходовете от този калибър, като в същината си те достигат до едно и също: "Клиентите не знаят какво е най-доброто за тях". Те не знаят какви продукти да купуват и какви цени да плащат. Хората в действителност са печално невежи за това, от което наистина се нуждаят.

Това продиктува необходимостта държавата да навлезе триумфално на пазара да приложи система от изготвени от чиновниците регулации, които ще направят живота на всекигу по-добър, се казва в анализ на Mises Institute.

Един от мотивите за това е, че рекламите заблуждават потребителите. Клиентите пък от своя страна не са в състояние си изградят веригата на измислени факти, които рекламния бизнес им предоставя. Интересно е, че едни и същи рекламни агенции, наети от компаниите да продават продукти, същевременно са наемани и от партиите да произвеждат политически PR в предизборни времена.

С други думи, рекламата е приета като легитимен начин да се мотивират хората да предприемат действия по време на политически кампании, но е поставена под съмнение, когато става въпрос за стоки и услуги.

Хората, в качеството им на избиратели, би следвало да са в състояние да извършват прецизни решения въз основа на рекламата. От друга страна, същите тези хора, в качеството им на клиенти, не са в състояние да маневрират прецизно сред рекламите на стоковия асортимент. Напълно нелогичен факт, но работещ с пълна сила що се касае до правителства на Запад.

Трудно осъзнат от множество етатисти, но същевременно безусловно работещ закон, е, че всеки път, когато държавата се намесва в даден пазар, за да ограничи действията на субект, това води до покачване на стойността на стоката, респективно услугата. Клиентите изпадат в ситуацията да не са в състояние да купуват продуктите, които искат, на цената, която са готови да платят.

Така производителите, които в противен случай биха инвестирали, са принудени да се преориентират към други пазари, които впоследствие се оказват далеч по-печеливши. Подобни действия имат пряка рефлексия и върху самите потребители, които са принудени да се задоволят с ограничени, следователно по-малко подаващи се на конкуренцията стоки.

Добър пример за фукнционалността на тези принципи е пазарът на образование. Да, пазарът, защото образованието е услуга, зависеща от множество фактори, като цена, конкуренция, мотивация и т.н. Предлагането на услугата образование е ограничено от наложените ограничения върху академичното сертифициране.

Учителите трябва да минат през определена държавно регламентирана квалификация, за да имат право да преподават във финансираните от данъците училища. Това стеснява преподавателския кръг, който законосъобразно може да бъде използван от образователните институции, което от своя страна ограничава периметъра и на конкуренцията.

Свободният пазар се основава на отворения вход и конкуренцията. Конкуренцията пък несъмнено се трансформира в качество. Някои родители искат много качествено образование за децата си и са готови да платят много пари, за да го осигурят. Други пък не могат да си позволят най-доброто образование за децата си, тъй като не разполагат с достатъчно средства. В този смисъл, образованието се влияе от конкурентните фактори и по-находчивите предприемачи ще усетят зейналата пазарната ниша за по-евтино образование и при необходимост ще го предоставят.

Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
kane
преди 10 години
1-во "свободен пазар" не съществува2-ро социални сфери като здравеопазване, образование, култура от театри, кина, галерии, циркове и дори спорт трябва да бъдат САМО на държавно финансиране на 100%. С това се издига цялото общество и се редуцират всички останали проблеми от наркотици до дребнки кажби до убииства и самоубииства. И дори ако разгледате успехите на НРБ по медали на олимпиади и сетовни и ги сравните с представянето на РБ сега ще видито доказателствата в думите ми. Резултатите го доказват. Едно време българи печелеха медали от всяка олимпиада било по математика или спорт, а сега хамериканците ни показахе техния "прав"пътПреди бяхме 9 милиона сега сме 7, след 20 години щше сме 6 милиона. Само мигриращите заради климатичните промени араби и африканци ще живеат по земите ниВсеки народ сам избира развитието сиАз само немога да разбера как не се намери никой да елиминира Горбачов, а той ще чете лекции и ще се показва по света все още .. срам и разруха очакват РБ вашистка напр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Смятам да я разпечатам и да си я сложа в рамка тая статия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Another biick in the wall!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
zdravko1
преди 10 години
И какво му е политическото? Това си е самата истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
lookff
преди 10 години
Изобщо не разбирам каква е целта на Инвестор с публикуването на подобни материали. Това нито е новина, нито е някакъв сериозен анализ, а най-обикновена агитация за определена идеология. Да не стартирате някакъв политически проект? Жалко ще е една професионална и обективна медия да се превърне в място за политически бълвоч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
I
преди 10 години
Бизнеса е длъжен, да поеме образованието на младите. Иначе, ще се произвеждат само чиновници с манталитет на чакащи заплата от държавата.Всяка компания трябва да обучава своите служители. За да е конкурентна на пазара трябва да залага на развитието хората си - умствения капитал е фактора за успех. IBM, HP... те са институции в обучението на своите служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още