IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Не пипайте количествените улеснения, трябва ни растеж

Организацията на страните износителки на петрол подчерта значението на мерките за стимулиране на икономиката в целия свят, не само в САЩ

19:47 | 16.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОПЕК: Не пипайте количествените улеснения, трябва ни растеж

Поглеждайки към плана за изтъняване на стимулите от страна на Федералния резерв, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) подчерта, че паричните стимули са от ключово значение за възстановяването на световната икономика и че трябва да продължат.

В традиционния си месечен доклад за развитието на петролните пазари организацията представи важната роля на паричните стимули във времената на криза и слаб глобален растеж, пише CNBC.

"Икономическият растеж остава скромен в сравнение с потенциала, а инфлацията продължава да е при ниски нива под 2%", се отбелязва в доклада. "Усилията за укрепване на растежа в основните страни от ОИСР ще бъдат по-успешни, ако бъде осъществен реален принос за глобалното икономическото възстановяване", уточняват от организацията.

На 18 декември Федералният резерв на САЩ обяви, че ще започне поетапно ограничение на мащабните си месечни покупки на облигации, свивайки първоначално стимулите с 10 млрд. долара.

Представеният през миналата седмица протокол от заседанието на институцията повиши загрижеността на част от експертите, които се застъпват в полза на печатането на пари. Документът показа, че централните банкери са твърдо решени да продължат курса на свиване на стимулите, въпреки че мнозина не вярват в стабилното подобряване на американската икономика.

ОПЕК подчерта значението на мерките за стимулиране на икономиката в целия свят, не само в САЩ. Според изследването количествените улеснения в Щатите са спомогнали за създаването на работни места и стабилизирането на жилищния пазар. В Европа обаче ефектът може да бъде неравномерен вследствие на "разнообразната структура на икономиките".

Освен това, последните амбициозни мерки за парично стимулиране, предприети в Япония са били успешни в подпомагането на икономиката след бедствието във Фукушима през 2011 г. Междувременно пък "големият паричен стимул в развитите икономики като цяло е спомогнал да се подкрепи приток на чуждестранни инвестиции към тези пазари, макар и с различни темпове".

ОПЕК запази своите прогнози за глобалния растеж през 2013 г. и 2014 г. при съответно 2,9% и 3,5%. Икономиките от ОИСР от своя страна се очаква да нараснат през 2014 г. с 1,9% в ​​сравнение с покачването от 1,2% през миналата година.

Кошницата на ОПЕК – средно претеглената стойност на цените на най-популярните петролни смеси, произвеждани от страните от организацията – нарасна с 2,7 долара през декември след двата поредни месеца на спадове. Средното равнище от 107,67 долара за барел бе подкрепено от възстановяването на либийските доставки.

ОПЕК също така ревизира прогнозата си за световното търсене на петрол през 2013 г. до 89,86 млн. барела на ден, което представлява увеличение от 0,94 млн. барела на ден спрямо година по-рано. За 2014 г. се очаква растежът да се увеличи с около 1 млн. барела на ден.

Що се касае до предлагането, най-голям тласък извън страните от ОПЕК ще се наблюдава в САЩ, Канада, Бразилия и Судан. Отстъпление пък ще се отчете в Норвегия, Великобритания и Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още