IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ повиши прогнозното дневно търсене на петрол с 130 000 барела

Въпреки очакваното завръщане на иранския петрол на международните пазари търсенето на енергийната суровина продължава да е високо

13:12 | 11.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МАЕ повиши прогнозното дневно търсене на петрол с 130 000 барела

Цената на петрола се е покачила заради "забележително устойчиви" фактори както при предлагането, така и при търсенето. Ръстът е дошъл въпреки опасенията, че завръщането на иранския петрол на световните пазари ще изпрати цените надолу, показа анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Влиятелната международна организация повиши прогнозите си за световното търсене на петрол за 2013 г. с 130 000 до 91,2 млн. барела на ден, позовавайки се на по-силните от очакваното доставки към страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), пише CNBC.

Докладът на МАЕ показа още, че през ноември е отчетен спад на доставките от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с 160 000 до 29,73 млн. барела на ден. Понижението на месечна база е четвъртото поредно и е дошло в резултат на политическите сътресения в Либия и Нигерия.

На фона на затоплянето на отношенията на Техеран с международните партньори след идването на новия президент Хасан Рухани, вероятността иранския петрол да се върне отново на световните пазари се повиши. Въпреки това множеството други фактори, като че ли продължават да държат цената на енергийната суровина висока.

Един от най-важните фактори е постепенното икономическо възстановяване в страните от ОИСР, което засили търсенето на петрол. Тъй като запасите са сравнително ниски, търсенето нарасна неочаквано бързо.

"Участниците на петролните пазари се подготвят за промени през първото тримесечие на 2014 г., както при предлагането, така и при търсенето", се посочва в изследването на МАЕ.

По време на следобедната европейска сесия цената на енергийната суровина се движи в тесни граници, отчитайки минимален ръст от 0,05 на сто до 98,56 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още