IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН оттегли поканата си към Иран за участие в мирната конференция

Сирийската опозиция е доволна от решението и ще участва в преговорите

12:09 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ООН оттегли поканата си към Иран за участие в мирната конференция

ООН оттегли поканата си към Иран за участие в мирната конференция „Женева-2“, чиято основна тема ще бъде конфликтът в Сирия.

Това се случи по-малко от 24 часа след като генералният секретар на организацията Бан Ки-мун оправи покана към Техеран за включване в мирните преговори.

Причината Иран да не е желан гост на събитието е, че страната не желае да подкрепи план за реформиране на преходно правителство в Сирия, какъвто е акцентът на разговорите в Швейцария.

Щом делегацията от Иран няма да присъства на преговорите, Сирийската национална коалиция ще изпрати свои представители, след като вчера заплаши да бойкотира „Женева-2“ заради поканата към Иран. Опозицията в Сирия се разгневи на решението на Бан Ки-мун и постави условие, че няма да присъства на преговорите, ако Иран е там.

От националната коалиция изпратиха официално изявление, в което посочват, че оттеглянето на призива към Иран е бил най-правилният ход на ООН.

Генералният секретар на ООН е бил подведен от представители на иранските власти, които го уверили, че разбират ясно целите на конференцията, заяви по-късно говорителят на организацията.

Техеран отвърна на всичко това, посочвайки, че страната няма да приеме никакви условия за участие в преговорите.

В отлаганата отдавна мирна конференция ще се включат министрите на външните работи на повече от 30 държави. Събитието ще започне на 22-ри януари и ще продължи по-късно през седмицата с преговори между застъпниците на Асад и представителите на сирийската опозиция. Заседанията ще бъдат и първите преки преговори след започването на войната, съобщава Washington Post.

Междувременно CNN и Guardian публикуваха информация, че режимът на Башар Асад е отговорен за смъртта на над 11 хил. политически затворници. Медиите посочват, че разполагат с доказателствен материал от 55 хил. снимки, които са били предоставени от бивш служител на армията.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още