IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Дефлацията е заплаха за световния просперитет

Колкото по-неравно е обществото и колкото по-голяма е вариацията между бедни богати, толкова по-слаб ще бъде устойчивият растеж, изтъква президентът на МВФ

20:50 | 27.01.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на МВФ Кристин Лагард по време на СИФ в Давос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на МВФ Кристин Лагард по време на СИФ в Давос. Снимка: Ройтерс

Когато през 2008 г. Кристин Лагард пристигна в Давос като министър на финансите на Франция, битката с финансовата криза, принизила световната икономика, тепърва започваше, пише Bloomberg.

Шест години по-късно – като ръководител на Международния валутен фонд, тя предупреди участниците в Световния икономически форум (СИФ), че битката всъщност не е приключила. Валутната криза в Аржентина пък затвърди мнението й. Тя призова политиците да останат нащрек за образуването на балони при активите и да предотвратят задаващата се заплаха за просперитета – дефлацията.

Опасенията на Лагард са основателни, тъй като тя бе свидетел как американския ипотечен срив се разпространи върху банките, измежду които и френската BNP Paribas. На фона на оптимизма, който гостите на СИФ излъчваха миналата седмица, Лагард предупреди, че напредъкът е небалансиран, с все още „масова безработица“ по целия свят, въпреки че някои пазари изглеждат „привлекателни“.

„В случай на шок, което е нещо, което трябва да имаме предвид, то определено имаме риск от дефлация“, сподели Лагард на 23 януари в Давос. „Това, което научихме от кризата, е че трябва да бъдем изключително бдителни и да очакваме балоните да се надуят от места, които дори не подозираме.“

„Кризата все още се върти наоколо, но оптимизмът се усеща“, казва тя. „Основният приоритет за политиците през 2014 г. е да подкрепят глобалното възстановяване и да го направят устойчиво.“

Няколко дни по-късно МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж за 2014 г. – за пръв път, откакто Лагард е начело на финансовата институция. Корекцията все пак бе минимална - до 3,7% спрямо оценката от 3,6 на сто, дадена през октомври.

МВФ посочва „много ниската инфлация“, особено в еврозоната, като по-обезпокояваща и повиши очакванията си, че дългосрочните инфлационни очаквания ще се понижат.

Според Лагард продължителната ниска инфлация може да има „негативно отражение що се отнася до цената на дълга и като цяло – дълговия товар“, както за държавите, така и за компаниите.

Развиващите се пазари са уязвими, след като развитите страни започнаха да обуздават паричните стимули, отбеляза още Лагард.

200 млн. души по целия свят нямат работа. Неравенството бе също сред темите, върху които ръководителят на МВФ наблегна.

Ножицата в доходите на бедните и богатите „се разшири при всички положения“. „Колкото по-неравно е обществото и колкото по-голяма е вариацията между имащите и нямащите, толкова по-слаб ще бъде устойчивият растеж“, сподели още Лагард през световния елит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 3
citizen_bg
преди 10 години
Да не питаш за инфлацията - несигурността за утре, камшика с който подкарват добичето да работи? Когато произвеждаш за пазара, печалбата и си зависим от други е така. Ако организираш самодостатъчно производство където алчността и егоизмът не са водещите за прогреса, елиминираш лихваря-***, развитието на системата би трябвало да зависи от други фактори, например от реализъм и солидарност, самоконтрол и морал, но пък за това трябва да не си добиче. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
именно пренастройката на начина на мислене от инфлация към дефлация и обратно таковат майката на маймуните по отношение или на малкото което са натрупали, или на неприложимостта на формата му към новото състояние и съответни очаквания на икономическата среда! А печатарите винаги бутат маймуните /чрез ТВ-реалността/ към обратното на реално-очакваното И обвиват насилствените процеси в доброволна Желана съпричастност чрез егото и субективния идеализъм -> чрез желанията и силата на АЗ-а -> щом го желая , значи го заслужавам - аз съм много силен и свободен, значи желанията са ми неприклонни и аз ги следвам с цялата си сила... а всеки процесс може да се извърти така , че да изглежда че е за доброто на маймуните - или се вменява желание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
vivankata
преди 10 години
Гражданино, как ще си осребриш произведеното, ако знаеш ,че има инфлация и парите за които си продал стоката ще се обезценят и утре може би няма да ти стигнат да произведеш същото?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
На вниманието на всички набедени икономисти:Инфлацията е измислена за об=грабване на народите от болни мозъци и некадърни икономисти ,банкерини набедени и политици! Тя именно гарантира неустойччив растеж и сривове, кризи и темподобни! ХАУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
nobel, добре разсъждаваш за баба Лагард, ама я отговори честно: - Понеже каза, че си производител, ти като повишиш производителността, сваляш ли цените, или гледаш да осребриш свръхпроизведеното? Тия пари дето ги произвежда бабата, тя ги печата срещу процент, за такива производители, дето не искат да се "минат". Интересът им е взаимен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Точно така се чувствам и аз от няколко десетилетия. За ivanoff да не говорим. Той току що се е осъзнал къде живее и му е много трудно да го приеме. Завиждам му за желанието да пише толкова много постове - в надеждата за какво? Че някой ден може би ще го разберат?! Както казва бай Петко Бочаров - няма да стане. Иначе - поздрави на всички. Не ми се връзвайте - може пък да съм ***. Старая се да пиша интересно и да няма спам. А на който не му харесва - просто не ме четете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Ама разбира се. Баба Лагард, макар да е горе-долу на моя възраст е сред хората, които произвеждат парите. Естествено, че тя ще иска цените да са високи. Тя с парите проблем няма. За нея е важно, както казва ivanoff тя да има а аз да нямам. И колкото и да се старая и да си повишавам производителността на труда тя всеки път ще е над мен. Колкото и бързо да се развиват технологиите, печатницата ВИНАГИ ще е по-бърза. Точно по тази причина аз се старая от години да работя колкото може повече за себе си. Пак няма да мога да ги победя, но се чувствам по-добре - както морално, така и материално. Кредит съм теглил само веднъж, но отдавна съм го изплатил и в момента не дължа нищо на никого. Даже имам известни резерви. И сега го чмувам ivanoff как се подхилква и ми се смее за някои неща, но това е положението. Обаче представете си какво би било, ако теорията на Дарвин е вярна. Все някога трябва да се е появил първият човек. Представяте ли си неговият ужас, когато е разбрал, че живее сред маймуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 0
interim
преди 10 години
Баба ти Лагард всъщност е много изплашена, че банковия балон не се е надул достатъчно. Повече пари трябва да си напечатат. *** то всъщност не е за тях, а за теб. Да имаш ти пари да теглиш на креди и да си пазаруваш колко ти душа иска. Растеж трябва да има! Как ще си плащаш после, твоя работа. Ако не можеш, те ще ти го приберат, зян няма да остане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
е. Вземете корабоплаването. Най-големият ветроходен кораб, строен някога е бил малко повече от 7 000 тона. В момента има танкери по 700 000 тона. Иначе казано те са ..... хиляда ПЪТИ по-големи. Съответно много по-производителни, защото се движат два пъти по бързо и имат нужда от много по-малко екипаж. Мотото е - ефективност. А за енергетиката какво можем да кажем. Наскоро отпразнувахме 100 годишнината на първата водна електроцентрала в България - в село Енина. С колосалната мощност от 3 мегавата, или три иляди киловата, както обичат да казват в селото, за да изглежда повече. Вече започвам да се замислям дали техническият прогрес не е безсмислен. Не, той няма как да е безсмислен - той просто е вреден Щом съвременните илядо мегаватови мощности не могат да произвеждат по-евтин ток от централата в Енина. И щом всички постижения на техническата мисъл трябва да водят към едно - ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ ?!?!?! Щом съвременните супертанкери не могат да се конкурират с ветроходите от едно време? З
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Дефлацията е заплаха за световния просперитет. Сериозно? Дефлацията е най-нормалното състояние на нещата в едно технологично развиващо се общество. Моите баба и дядо са жънели пшеницата със сърп. Сега, когато зърнопроизводството е индустриализирано не е ли редно хлябът да стане по-евтин? А това, което се случи с цените и възможностите на компютрите не беше ли нормално? Ако цените на този тип техника не бяха намалявали, а се бяха увеличавали с годините - кой от нас щеше да има компютър. За мобилните телефони има ли смисъл да споменавам? Даже в моята изключително консервативна професия, каквато е производзсвото на мебели има страшно много нови неща, които улесняват и поевтиняват производството. В едно толкова развито в технологично отношение общиество, където производителността на труда е доведена до такива високи нива, че един работещ, забележете, в СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО на Щатите храни минимум 250 човека. В останалите отрасли всичко се поддава много повече на автоматизиране и укрупняван
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още