IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният дългов пазар достигна 100 трлн. долара

Тревожните данни подчертават все по-значителния спад в трансграничното кредитиране от началото на финансовата криза

09:48 | 10.03.14 г. 2
Глобалният дългов пазар достигна 100 трлн. долара

Глобалният дългов пазар е достигнал равнище от 100 трлн. долара през миналата година, показаха последните данни на базираната в Базел Банка за международни разплащания (БМР). Тревожните данни подчертават все по-значителния спад в трансграничното кредитиране от началото на финансовата криза, пише CNBC.

БМР, известна като Централната банка на централните банки, представи най-новите си статистически данни от средата на 2013 г. в неделя. Според доклада глобалното емитиране на дълг е достигнало 100 трлн. долара спрямо равнището от 70 трлн. долара в средата на 2007 г.

От БМР отбелязаха, че от началото на финансовата криза през 2008 г. не е имало промяна нито в начина на заемане на средства на дълговите пазари, нито при банковото кредитиране. Според старши брокера в Mint Partners Бил Блейн размерите на световните дългови пазари ще останат един много съществен фактор в бъдеще. Той прогнозира, че обемът им ще продължи да се увеличава с оглед на търсенето.

"Новите правила гарантират, че финансовият сектор ще остане стабилен. Правителствата обаче ще поддържат тенденцията [на разширяване на дълговете] въпреки свиването на разходите", посочи експертът.

"Това е главоболие за политиците", заяви от своя страна Кит Джъкес, ръководител на глобално звено за валутни стратегии в Societe Generale. "Банките все повече залагат на бизнеса в родните си страни – ход, който не е от полза за растежа и отразява инвеститорската и банковата предпазливост в резултат на Голямата рецесия и Европейската периферна криза", допълни той.

Джъкес добави, че намаляването на задлъжнялостта в своя окончателен етап ще доведе до "реглобализация", вместо до по-дълбока "балканизация".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Ако разделим хората на планетата на такива, които дължат пари и на кредитори, у мен възниква резонния въпрос - откъде кредиторите взимат парите, за да ги дават на длъжниците. 100 трилиона си е наистина космическа цифра. След като даже 70-те милиарда на Бил Гейтс, обърнати в еднодоларови банкноти и подредени в редица биха могли да покрият разстоянието до Луната 14 пъти. В един трилион има "само" хиляда милиарда.За 100 трилиона не знам точно колко гора ще трябва да изсечем. Но от друга страна ми се струва, че там, откъдето кредиторите взимат парите си, за да ги раздават като кредити има още много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Много ми е интересно този 42% ръст на дълговете кои икономики касае в най-голяма степен? Бас слагам, че тези кинти са излапани "На запад от Рая"! хаха,.. - да ме прощава Дж. Стайнбек! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още