IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийските власти осъдиха S&P за подвеждане на инвеститори

Агенцията за кредитен рейтинг е поставяла първокласни оценки на токсични финансови инструменти

16:47 | 06.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийските власти осъдиха S&P за подвеждане на инвеститори

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's (S&P) загуби обжалването си по дело, което я намира за виновна за подвеждането на инвеститори чрез поставянето на първокласна оценка AAA на токсични финансови инструменти, пише Financial Times.

Съдебното решение на Федералния съд на Австралия по делото, в което е замесена и холандската банка ABN Amro, собственост на Royal Bank of Scotland (RBS), създава прецедент, който би могъл да бъде използван при подобни дела в целия свят от инвеститори, загубили милиарди долари по време на финансовата криза.

Първоначално S&P загуби делото през ноември 2012 г., когато съдът постанови, че агенцията е действала по „заблуждаващ и подвеждащ“ начин при оценяването с рейтинг AAA на дългови синтетични деривати (Constant Proportion Debt Obligation notes – CPDO). Решението на съда бе първото в историята, с което кредитна агенция се намира за виновна за реализирани от инвеститори загуби от финансови продукти, които са били оценени неправилно.

Съдът заключи, че австралийските общински съвети са закупили облигациите при условието, че първокласният рейтинг има покритие и е направен на база професионални изчисления. Това обаче се оказа невярно, като S&P е била наясно. ANB Amro, която е емитирала токсичните финансови инструменти и местната правителствена служба за финансови услуги, която ги е продала на съветите, също са обвинени в подвеждащо и заблуждаващо поведение.

Отхвърлянето на обжалването е голямо поражение за S&P, която води редица съдебни дела в САЩ и Европа по същите обвинения. Агенцията обяви, че е разочарована от отсъждането. „Ние отстояваме позицията си, че е лоша практика да се подбуждат правни действия срещу страни като S&P. Тези страни нямат връзка с инвеститорите, вземащи предвид кредитните рейтинги и следователно няма предпоставки за възникването на юридическа отговорност между тях и тези инвеститори при вземането на решения от последните“, коментираха от агенцията. 

Компанията за финансиране на съдебни дела, която осигури средствата за делото срещу S&P и ABN Amro, Bentham IMF заяви, че решението е важно за сходни на това дела срещу същите две страни, които тя финансира в Холандия. „Ако бяхме загубили днес, най-вероятно делата в Холандия щяха да бъдат прекратени“, коментира изпълнителният директор на Bentham IMF Джон Уокър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
*** им мамата гадна "Ние отстояваме позицията си, че е лоша практика да се подбуждат правни действия срещу страни като S&P. Тези страни нямат връзка с инвеститорите, вземащи предвид кредитните рейтинги и следователно няма предпоставки за възникването на юридическа отговорност между тях и тези инвеститори при вземането на решения от последните - да се "подбуждали" правни действия, че лъжат и преебват хората и после невинни, еееее на майките им до 9 коляно. Изхода е един излизаш от тея мизерни агенции и вън от кораба, няма повече разправии и точка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
А тука коментари нема, що ли нема, че S&P ги осъдили ама нито някой чул ни видял, ама като S&P напрааат някоя мизерия всички виждат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още