IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина одобри законa, който заобикаля решенията на американския съд

Инвеститорите ще могат да преместят вложенията си в аржентински дълг от САЩ или от други юрисдикции към различни държави

14:30 | 11.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аржентина одобри законa, който заобикаля решенията на американския съд

Конгресът на Аржентина одобри законa, който позволява преструктурирането на дълга на страната без да се вземат предвид решенията на американските съдебни власти, заради които Буенос Айрес трябваше да обяви втория си фалит за последните 12 години, пише Ройтерс.

Планът за преструктуриране на задълженията ще позволи на Аржентина да прави плащания към чуждестранните си облигационери в страната или на други места, които не попадат в обхвата на решението на американския съд. Освен това инвеститорите ще могат да преместят вложенията си в аржентински дълг от САЩ или от други юрисдикции в различни държави.

Ефективността на закона е под въпрос, тъй като американският съдия Томас Гриеса го обяви за невалиден, защото нарушава негово решение, касаещо кредиторите, засегнати от изпадането в неплатежоспособност през 2002 г.

В четвъртък сутринта Долната камара на Конгреса на Аржентина прие закона с 134 гласа „за“ и 99 „против“ след маратонски дебати, започнали в сряда следобяд. Миналата седмица нормативният акт вече получи одобрението на Сената.

Съдебните спорове между кредиторите, аржентинските власти и банките попечители продължават. Страната търси начини да изплати задълженията си по преструктурираните доларови облигации чрез поделението на Citigroup в Аржентина. Съдия Гриеса отсъди, че страната трябва да плати на група хедж фондове, водени от NML Capital, повече от 1,5 млрд. долара, за да се издължи и на притежателите на преструктурираните облигации.

От своя страна фондът на Пол Сингър NML Capital търси доказателства, че Аржентина „принуждава и притиска“ Citigroup да наруши решението на американския съд, с което бяха блокирани плащанията по нейните държавни ценни книжа, съобщава Bloomberg.

Citigroup твърди, че може да изгуби подразделението си в южноамериканската държава, ако не изплати лихви за 5 млн. долара на облигационерите. Адвокатът на NML Capital призова съдия Томас Гриеса да притисне американската инвестиционна банка да представи доказателства за заплахите. Кредиторът обаче не е длъжен да се съобразява с искането на фонд мениджъра.

„Към този момент съдът няма да предприема действия преди Апелативният съд да се произнесе“, коментира Гриеса причината.

Следващото заседание по случая с фалита на Аржентина е насрочено за 18 септември. Следващото купоново плащане по аржентинските облигации пък е на 30 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
аз не мога да разбера също защо американските инвеститори като "инвестират" и печалбата им е в кърпа вързана, там няма никога загуби - sorry ама някой път и на тях трябва да им бутнат стоповете и толкоз както на мене... :) Аз като цъкам на американския пазар и загубя те връщат ли ми нещо - ми не, защо и някой трябва да им връща нещо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Просто и от американците някой тряя да изклинчи, не може само те да са отгоре ;) Te като преебаха цял свят с тяхните CDO's някой търси ли им сметка - ми да ама кво получи - дедовия. Така, че и американските инвеститори могат свободно да почешат коня за гривата и една студена вода и толкоз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Ironhorse
преди 9 години
Ако Аржентина е подписала договорите за заем, при спорове да се разглеждат в съдилищата на САЩ, този закон е малоумие.Аржентина ще бъде унижена, че като държава ще трябва да се подчини на американски съд.Обаче управляващите на Аржентина не им дойде акъла и те това си е.Досущ като нашите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още