IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерите държат огромни запаси в пари в брой

Високата ликвидност показва, че богатите държат парите си настрана и изчакват подходящото време за инвестиции, сочи изследване

15:14 | 28.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Милиардерите държат огромни запаси в пари в брой

Милиардерите по света държат огромна част от богатството си в пари в брой, което е поредният знак, показващ неохотата им да инвестират на пазарите, пише CNBC.

Според изследване на Wealth-X и UBS милиардерите по света държат средно по 600 млн. долара в брой на човек, което се равнява средно на 19% от състоянието им. Данните бележат рязък скок от миналата година, когато средната цифра е 60 млн. долара.

„Тази увеличена ликвидност показва, че много милиардери държат парите си настрана и изчакват точния момент за нови инвестиции“, се казва в изследването.

Паричните наличности надхвърлят с много инвестициите на милиардерите в недвижими имоти. Последните се равняват средно на 160 млн. долара на милиардер или около 1/5 от парите им в кеш.

„Очевидната сигурност на паричните наличности след болезнената финансова криза и последвалата я дългова криза в еврозоната, насърчава тенденцията на предпазливо преразпределяне на състоянието“, посочва главният инвестиционен директор в UBS Wealth Management Саймън Смайлс в доклада.

Той обаче предупреждава, че прокрадващата се инфлация заплашва да намали стойността на парите, затова той съветва клиентите да предприемат „определена доза риск“ при лихвените суапове, суаповете за кредитно неизпълнение или валутните курсове и дериватите на валутния пазар.

След лошите спомени от 2009 г. и растящите колебания на пазара обаче милиардерите изглежда предпочитат малки загуби вместо да рискуват големи такива.

Смайлс отчита, че големите парични наличности не са нещо специфично за милиардерите. Милионерите и мултимилионерите също държат много пари в брой, в порядъка на 20-30% от състоянието си.

Богатите семейства все още си спомнят финансовата криза през 2009 г., когато много от тях се надпреварваха за пари в брой. Освен това много заможни семейства изпуснаха големите възходи на пазарите през 2012 и 2013 г. и чувстват, че са изпуснали времето за инвестиции, отбелязва Смайлс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
taurus
преди 9 години
"Освен това много заможни семейства изпуснаха големите възходи на пазарите през 2012 и 2013 г. и чувстват, че са изпуснали времето за инвестиции, отбелязва Смайлс." А може би не са ги изпуснали, а просто вече кешират печалбите си в очакване на следващата възможност. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още