IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина е заплашена от глоба заради неуважение към американския съд

Причината са опитите на страната да заобиколи решенията му, които са меродавни по споровете с нейните кредитори

10:32 | 30.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аржентина е заплашена от глоба заради неуважение към американския съд

Американският съдия Томас Гриеса, гледащ делото между Аржентина и кредиторите ѝ, постанови, че южноамериканската страна проявява неуважение към съда, произтичащо от опитите ѝ да заобиколи неговите решения, пише Wall Street Journal.

Окръжният съдия взе решението си след изслушване в понеделник, като посочи, че предстои да обяви наказанието. Кредиторите на Аржентина, които съдят държавата, са поискали от съдията да наложи глоба от по 50 хил. долара на ден на Аржентина, както и плащане на част от техните съдебни разноски.

Решението идва след като Аржентина направи няколко опита да заобиколи предишните решения на съдия Гриеса, според които страната не може да се издължи на кредиторите си, съгласили се на преструктурирането на аржентинския дълг, преди да изплати дължимите 1,6 млрд. долара на хедж фондовете, несъгласни с преструктурирането на дълга.

Наскоро Аржентина гласува закон чрез който облигациите, попадащи под юрисдикцията на американското законодателство, да бъдат обслужвани съобразно аржентинското право, въпреки позицията на съдия Гриеса, че това е незаконно. Държавата се опитва и да замени Bank of New York Mellon като банка попечител, която извършва преводите на плащанията към кредиторите, с местна банка.

„Аржентина продължава да се опитва да избегне ключови елементи от решенията на американския съд. Това са много конкретни действия, които със сигурност биха нарушили съдебните решения“, каза съдия Гриеса в сградата на Федералния съд в Манхатан.

Съдия Гриеса има юрисдикция по случая, тъй като през 90-те Аржентина заема пари от чужди инвеститорите при условие, че всички възникнали спорове ще бъдат отнасяни към американски съдилища. Аржентина изпадна в неплатежоспособност през 2001 г. и оттогава води битки с хедж фондовете, които отказаха да приемат преструктуриранията на дълга през 2005 и 2010 г.

В писмо до държавния секретар на САЩ Джон Кери, подписано от аржентинския посланик в САЩ, евентуално обвинение в неуважение към съда се описва като „правен абсурд“. „Обвинението в неуважение към съда би довело до безпрецедентна ескалация на конфликта. Подобно обвинение не само би засегнало правата на трети страни, но и би нарушило суверенитета на Република Аржентина“, се казва в писмото.

Адвокат, представляващ Аржентина, каза по време на изслушването, че обвинението в неуважение към съда единствено ще влоши ситуацията. Адвокат от страната на ищците пък посочи, че наказанието ще послужи като предупреждение, че „хората не могат да не спазват решенията на съда безнаказано“.

Обвиненият от подобно естество от американски съдии към суверенни държави са рядкост, но не и прецедент. През 2011 г. американски апелативен съд постанови, че федералните съдии имат правомощието да налагат санкции на суверенни държави, които не се подчиняват на техните решения. През последните 5 години американски съдии са налагали санкции за неуважение на Русия и Демократична република Конго.

Аржентина изпадна в техническа неплатежоспособност на 30 юли, след като в последния момент преговорите между нея и хедж фондовете пропаднаха и страната пропусна плащане по някои от облигациите си. Въпреки че държавата беше депозирала плащането навреме, съдия Гриеса постанови, че Bank of New York Mellon няма право да преведе парите към останалите кредитори, преди Аржентина да постигне споразумение с хедж фондовете. Падежът на следващите плащания по преструктурирания аржентински дълг настъпва във вторник.

Всичко по казуса с дълга на Аржентина четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още