IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малайзия създава нова авиокомпания

Правителството на страната вече е подписало договор за покупката на 20 самолета Bombardier с опция за закупуване на още толкова

11:34 | 17.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bombardier</em></p>

Снимка: Bombardier

Правителството на Малайзия обяви плановете си да създаде нова авиокомпания и подписа сделка за 1,5 млрд. долара с Bombardier за 20 нови самолета, съобщава BBC.

Новият превозвач ще се казва flymojo и ще бъде базиран в Джохор Бахру на юг и в Кота Кинибалу в източна Малайзия. Сделката с Bombardier включва опцията за покупка на още 20 самолета, което би увеличило стойността ѝ до 2,9 млрд. долара.

Пускането на новата авиолиния бе обявено във вторник на Международното морско и въздушно изложение Langkawi, на което присъстваше и премиерът Наджиб Разак.

Заместник-министърът на транспорта Азиз Каправи заяви, че новата авиолиния ще изиграе ключова роля за подобряването на въздушния транспорт между малайзийския полуостров и другите части на региона.

„Като единствената линия, използваща южния коридор като свое седалище, flymojo ще трансформира Senai (летището в Джохор Бахру) в ключов регионален и логистичен хъб. Така ще се засили инициативата на правителството да се развие Iskandar Malaysia и южния коридор“, каза той в изявление до медиите.

Поръчаните самолети от Bombardier са CS100, които имат 125 места и биха направили flymojo първата компания в региона с такива машини. Очаква се компанията да започне работа през октомври тази година.

През последните месеци на малайзийски полети се случиха три катастрофи. При последния инцидент през декември самолет на нискотарифния превозвач AirAsia се разби в Яванско море на път от Сурабая, Индонезия, за Сингапур. При катастрофата загинаха всички 162-а души на борда.

През юли самолет на Malaysia Airlines бе свален над контролираната от про-руски войски територия в Източна Украйна и загинаха всички 298 души на борда.

Тези два случая дойдоха след мистериозното изчезване на самолет, излетял от Куала Лумпур за Пекин през март 2014 г. От тогава не е намерена каквато и да е следа от самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
офф дано с тая им върже, че с миналата или ги сваляха или изчезват или се приземяват не както трябва. А тоя път да нямат проблеми !!! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още