IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубайските акции скочиха след новината за новите планове на правителството

Одобрен е план за над 80 млрд. долара, който да направи икономиката на ОАЕ по-малко зависима от петрола

10:14 | 22.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дубайските акции достигнаха най-високото си ниво повече от седмица след като правителството обяви плановете си да инвестира над 80 млрд. долара, за да стимулира икономиката, така че тя да е по-малко зависима от петрола, пише Bloomberg.

Основният борсов индекс в Дубай DFM General Index се покачи с 0,7% до 3294,51 пункта в 11:05 ч. местно време.

Emaar Properties PJSC, която допринесе най-много за това увеличение, отбеляза ръст от 0,7%. От своя страна индексът ADX General Index (Абу Даби) се сви с 0,2%.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) одобриха инвестиционен план за 300 млрд. дирхама (81,7 млрд. долара), за да насърчат секторите, свързани с икономиката на знанието, в това число здравеопазването, транспорта и образованието.

Инвестицията е част от плана за диверсифициране на икономиката и насочването ѝ отвъд петрола, който представлява около 30% от брутния ѝ вътрешен продукт. В ОАЕ се намират почти 6% от всички петролни резерви в света.

“Планът за 300 млрд. дирхама, който обявиха, ще се отрази положително на цялата страна, не само на Дубай” и ще помогне за насочване на икономиката отвъд петрола, твърди Мухамад Шабир от Rasmala Investment Bank.

По думите му на международните капиталови пазари в петък е имало движения в положителна посока.

Европейските акции се повишиха в рамките на два поредни дни на фона на оптимизма, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще добави мерки за стимулиране. Американските индекси пък приключиха седмицата с най-големия си седмичен скок тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още