IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зика се предава и по полов път?

Според СЗО през тази година с вируса може да се заразят до 4 млн. души

09:21 | 03.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Зика се предава и по полов път?

Само ден, след като Световната здравна организация обяви заболяването Зика за световна заплаха, властите в щата Тексас съобщиха, че там е регистриран първият случай на вируса, предаден по полов път, предаде Ройтерс.

Въпросният пациент се е заразил в същия щат след контакт с болен, който е пътувал до Венецуела. Все още не е ясно преди колко време завърналият се от пътуването е бил заразен. 

Сред двамата няма бременна жена, за които, както стана ясно, болестта е особено опасна, тъй като води до тежки увреждания на неродените деца. Заради опасността дори се препоръчва на жените, планиращи да имат деца скоро, да отложат забременяването с 2-3 години.

Има данни за още шестима заболели в Тексас, като всичките са пътували до страни от Латинска или Централна Америка, където от Зика вече са болни десетки хиляди, а има и починали бебета.

Хондурас обяви извънредно положение, много са болните и в Колумбия и Бразилия, а властите в страната взеха извънредни мерки заради наближаващата Олимпиада.

Медицинските лица таят надежда, че предстоящият сух сезон по естествен път ще ограничи популацията на комарите, които разнасят вируса.

Както стана ясно по-рано, за изработване на ваксина ще са нужни поне 3 години, а според данни на СЗО през тази година със Зика може да се заразят до 4 милиона души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Пийте витамин С!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още