IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритата цена на безкешовото общество

Напоследък все по-често се говори за премахването на банкноти с висока номинална стойност. Има ли смисъл обаче от това?

21:10 | 16.02.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За привържениците на безкешевото общество оцеляването на банкнотата от 100 долара е в най-добрия случай анахронизъм, а в най-лошия – дар за организираната престъпност. Бившият главен изпълнителен директор на британската Standard Chartered Bank Питър Сандс миналата седмица призова банкнотата да бъде изпратена в историята заедно с други банкноти с висока номинална стойност, любими на наркобароните и клептократите. Те играят малка роля в законната икономика, твърди той, но жизненоважна роля в сивата икономика, коментира Financial Times.

Това вероятно важи и при подобни крайни примери, като банкнотата от 500 евро, която се разследва от Европейската комисия заради обвързване с тероризма. Има редица подозрения и към банкнотите от 1000 швейцарски франка, натъпкани в депозитните кутии в швейцарските трезори. Сандс обаче не спира дотук, като призовава за конкретни действия от големите емитенти и премахването на всяка банкнота с номинална стойност от над 50 долара.

С това той надценява вероятния ефект по отношение на престъпността. В същото време обаче подценява и много законни причини за използването на банкноти с по-висока номинална стойност на развиващите се пазари и в някои от най-развитите общества в света.

Вярно е, че натъпкването на пликове с кеш ще стане доста по-трудно, както и прокарването на куфарче през митниците, ако пачките с банкноти са по-обемни. Използването на биткойна, диамантите и други средства за пране на пари вероятно ще е много по-скъпо. Но това са преодолими препятствия. Както при укриването на данъци, плащането на по-голяма сума на ръка ще е по-лесно с банкноти от 50 паунда, но тези от 20 паунда ще свършат същата работа. Много бизнеси, които избягват плащането на данък добавена стойност, отчитайки по-слаба печалба, правят по-малки трансакции на дребно.

Ако престъпниците смятат банкнотите с висока номинална стойност за полезни, същото важи и за много други обикновени хора. В Япония, която все още използва до голяма степен пари в брой, банкнотата от 10 000 йени се ползва при 90% от кешовите разплащания. Швеция, където хората плащат дори джобните на децата си по електронен път, е в другата крайност. Не е съвпадение, че хората най-бързо възприемат методите на цифровото разплащане в страни, където доверието към институциите е най-голямо.

Твърдата валута остава популярна като по-сигурен вариант в страни с нестабилни обменни курсове, репресивни правителства, капиталов контрол или история на банкови сривове. Те предпочитат да се запасят с „големи“ банкноти. В много страни в Африка и Азия банкнотата от 100 долара се търгува с премия спрямо по-малките деноминации. Централната банка на Англия казва, че търговците на едро на международна валута са основните купувачи на банкноти от 50 паунда, които формират около една пета от кеша в обръщение.

Разбира се, това не означава, че централните банки трябва да печатат банкноти с висока номинална стойност само заради спестовниците в развиващите се пазари. Но това все пак трябва да ни напомня, че очевидното удобство на безкешовото общество идва на цената на личната свобода. Хората харесват парите в брой, защото са простички, сигурни и анонимни. Не всички правителства са доброжелателни, а електронните плащания могат да бъдат проследени и хакнати.

Тези аргументи имат значение, тъй като цялата идея за пари в брой все по-често е под атаката на онези, които я определят като неудобна пречка за публичната политика – последен пример за това е приемането на отрицателни лихвени проценти от централните банки.

Ако централните банкери се опитат да стимулират икономиката, налагайки лихва върху парите, които стоят в банките, логиката сочи, че хората ще се насочат към кеш и ще си го държат под матрака.

Има малко признаци, че това се случва, но при всички случаи е възможно да се измислят начини за таксуване на хората за притежаваните от тях пари в брой.

Може и да има основания за забрана на „бинладенката“, както стана известна банкнотата от 500 евро. Най-лошият начин, по който хората може да се насърчат да използват дигиталните валути обаче, е принудата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 22 rate down comment 1
nide
преди 8 години
Новият световен ред - безкешово общество!Отрицателните лихви нямат нищо общо със свободното общество.Безкешовото общество е създаване на напълно тоталитарно бъдеще.В качествето си на данъкоплатци ние постепенно се превръщаме от "крави за добив на мляко в крави за месо".С такива идеи бъдещето ни изглежда доста мрачно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Ако баМките успеят да премахнат кеша, то техните проблеми ще изчезнат на мига - безкрайното "печатане" ще стане безкрайно генериране на пиксели, т.е. неограничено от нищо ... а това ще бъде още по-разрушително за хората, отколкото е сега, при наличието на кеш.КЕШ-а е "пътя и истината и живота"....:))) без кеш, т.е. без "материя" - играта свършва! "Дух без тяло" ... си остава просто дух ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Едно време едни "другари" се мъчеха да ни отучат насила от разни "лоши" навици, сега друг "господа" се опитват да правя същото. И това е не само за безкешовото плащане, а и за много други неща. И тези ще се провалят както предишните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
9 +++Електронните пари, могат да "изчезнат" за миг и ти оставаш****Вижте петицията в Германия, срещу ограничаването на кеша:***.volkspetition.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
mnz
преди 8 години
Налагането на електронните пари за сметка на кеша е тенденцията при развитите държави. Реално, може да се разглежда като зараждане на нова валутна система. Като се замисли човек, при въвеждането на новите валутни системи в миналото всеки е гледал на тях като нещо добро, докато с времето не се натрупат едни диспропорции и накрая системата рухне, както е било с златото например. Че така и с електронните пари, но според мен това ще е огромен проблем, защото хартиените пари поне се печатат и се виждат и пипат, а ако се натрупа една невидима камара електронни пари после може да ни помете една лавина от нищото. По-лошото е че няма да може и да се предвиди, защото досега не сме го виждали това чудо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 5
verimg
преди 8 години
Не разбирам какъв е смисълът да се тиражира всеизвестният факт, че махането на кеша подпомага и осмисля единствено схемата на отрицателните лихви. При стагнираща икономика и отрицателни лихви единственият печеливш е самата банково-финансова система. Запореден път ще бъде наказано доброто, тоест хората, които няма да мислят алтернативна схема за разплащане, примерно с разни записи на заповед, купони и т.н., бартери? Какъв е смисълът да се пробва това - да се оберат съвестните участници в икономическия живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 12
Иван Митев
преди 8 години
salaga,След като сегашната парична система е сгрешена и нанася болезнени вреди, защо да не се представя тази истина? Знанията за истината защо се случва актуална лошотия водят към спасение от катастрофални кризи.Аз представям истина и според Вас, аз съм досаден.Ако не прдставям тази истина, какъв ще съм?След като не си съгласен, че сега прилаганата парична система е сгрешена, споре Вас каква е сегашната парична система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 2
salaga
преди 8 години
Митев, прочетох ти блога,Извинявай, ама си смотана работа.Нещо си проумял, обаче нямаш нито образование, нито интелект да обясниш какво искаш да кажеш.Страшно си досаден с това "сгрешена парична политика".Хайде спри да пишеш, че дразниш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 12
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте ПИЧ,Същината на наличната държавна грешка е въведена сгрешена парична система.Накратко тук е представена ситуация:http://dalgovrak.blogspot.bg/2016/01/12-1-2016.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Отрицателните лихви на Силвио Гезел няма помогнат и проф.Лари Съмърс и нобелиста Пол Кругман на научната конференция на МВФ през ноември 2013г. предложиха отриц. лихви за всички за което трябва да се махната парите кеш което е абсурд и защото се нарушават основни права макар ,че има в историята случай с Указа 6102 на Франклин Рузвелт от 5 април 1933 година, съгласно който на американците им беше предложено да се откажат от натрупаното злато до 1 май 1933 година чрез обмяна на хартиените пари. Тези които не са съгласни отиват в затвор за 10 години или плащат глоба 10 000 долара еквивалент на днешните 200 000 долара.Обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Забрана на офшорките и т.н. - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Джозеф Стиглиц го каза но не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и правителствените политики и затова пиша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още