IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина слага край на спора по дълга с фондовете "лешояди"

Сенатът разреши изплащането на 4,6 млрд. долара на фондовете, които държат аржентински облигации

10:13 | 31.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сенатът по време на обсъжданията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сенатът по време на обсъжданията. Снимка: Ройтерс

Аржентинският парламент прие закон, с който се разрешава на правителството да уреди всички спорове със спекулативни фондове по дълга на страната, наследен от икономическата криза от 2001 година. Анализатори отбелязват, че това е важна политическа победа за новия президент Маурисио Макри, предаде AFP, цитирана от БТА.

След камарата на депутатите през изминалата нощ и аржентинският Сенат гласува текста, с който се дава зелена светлина за изплащането на 4,6 милиарда долара на фондовете, които държат аржентински облигации, оглавявани от NML Capital и Aurelius, както и за емисия от държавни ценни книжа на стойност 12,5 млрд. долара.

Сключено в края на февруари, това споразумение "дава на Аржентина възможността да сложи край на този конфликт", който досега пречеше на южноамериканската страна да получи достъп до международните капиталови пазари, подчерта аржентинският президент преди да отлети за Вашингтон. 



След като третата икономика в Латинска Америка обяви неплатежоспособност в края на 2001 година, 93 на сто от кредиторите й приеха преструктуриране на дълга ѝ. Останалите 7 процента обаче отказаха исканото намаляване на задълженията на Аржентина с 60 до 70 на сто и започнаха юридически процедури в САЩ, защото част от дълговите книжа бяха емитирани в Ню Йорк.

За така наречените фондове лешояди това беше джакпот. Фондът NML на американския милиардер Пол Сингър например трябваше да получи 2 млрд. долара за акции, купени в края на миналия век за 80 млн. долара, а това е 25 пъти повече.

И докато 93 на сто от кредиторите се съгласиха да получат от 30 до 40 на сто от стойността на облигациите след фалита на Аржентина през 2001 година, за да позволят на страната да се изправи на крака, фондовете "лешояди" получиха 75 на сто от стойността на ценни книжа, опирайки се на решението на американски съд.

На власт от три месеца, новият президент започна реформи, за да неутрализира протекционистките мерки, въведени от предшествениците му Нестор и Кристина Кирхнер, които управляваха страната от 2003 до 2015 година.

След премахването на контрола върху валутния обмен и върху ограниченията за вноса, след девалвирането на песото, намаляването на данъчното бреме за производствените сектори, Аржентина стана по-привлекателна за чуждестранните инвеститори, отбелязва AFP.

Приемането на текста снощи е политическа победа за новия президент, чиято коалиция има малцинство и в двете камари на парламента, коментираха анализатори.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още