IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина и кредиторите ѝ сключиха сделка за 4,65 млрд. долара

След тази стъпка страната ще може да се завърне на международните финансови пазари

09:36 | 01.03.16 г.
<p>
	Министърът на икономиката и финансите&nbsp;Алфонсо де Прат Гай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на икономиката и финансите Алфонсо де Прат Гай. Снимка: Ройтерс

Аржентина продължава да изчиства дълговете си към кредитори, които спря да обслужва преди 15 години – в началото на новия век, след идването на власт на новия президент Маурисио Макри.

Последното споразумение е на стойност 4,65 млрд. долара, като сред кредиторите, които в крайна сметка ще получат част от дължимите им суми, са Elliott Management, Aurelius Capital Management, Davidson Kempner и Bracebridge Capital.

Конгресът в Аржентина ще трябва да одобри сделката, а за целта ще трябва да бъдат анулирани и някои закони, като процесът може да се проточи около 6 седмици. 

На 6 февруари Аржентина предложи да изплати на кредитори, непожелали да участват в преструктурирането на аржентинския дълг, 6,5 млрд. долара от исканите от тях 9 млрд. долара.

Действията на Аржентина ще позволят на страната да се завърне на международните финансови пазари, а Макри удържа на думата си, като усилията му са насочени към изчистване на дълговете на Аржентина и прекратяване на делото, което се води срещу страната от кредиторите. Това беше едно от обещанията в предизборната му кампания.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg ТV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още