IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Аржентина и МВФ поеха по пътя на размразяване на отношенията

Новият президент на страната се ангажира с отварянето на икономиката и изпраща все повече жестове на добра воля, коментира AFP

11:19 | 02.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След години на изолация Аржентина пое по пътя на нормализиране на икономиката, който минава през сближаване с институция, която все още е ненавиждана в Буенос Айрес - Международния валутен фонд (МВФ), се посочва в цитиран от БТА анализ на AFP.

Сключвайки в понеделник споразумение с фондовете "лешояди", новият президент на Аржентина Маурисио Макри направи вече жест на добра воля към финансовата общност, но сега той трябва да открие нова ера с МВФ след десетилетия на язвителни отношения с фонда.

„Да се ангажираме отново с фонда е от жизнено значение, за да се сложи край на имиджа на Аржентина като непрозрачна страна, която не публикува никакви надеждни икономически данни", заяви пред AFP Моника де Бол, бивш икономист към фонда, специализирала се по проблемите на Латинска Америка. 

След като отново имаме доброто отношение на институцията, инвеститорите ще могат да се завърнат, допълва Ернесто Талви, директор на Brookings-Ceres Latun America Initiative.

„Да се знае, че фондът ще е тук, за да може в случай на необходимост да успокои инвеститорите и по-специално в момент, когато те все повече се въздържат от капиталовложения на нововъзникващите пазари", допълва този бивш експерт на Интерамериканската банка за развитие.

„Червен картон"

Това сближаване обаче не е нещо, което се подразбира от само себе си в Аржентина, където има хора, според които фондът носи вина за обявяването на неплатежоспособност през 2001 година, връхната точка на криза, от която страната все още не се е възстановила.

Бившият управляващ директор на фонда Доминик Строс-Кан допусна през 2007 година, че Фондът понякога изглежда като самия "дявол" в Аржентина и че "за това има причини".

Израз на враждебността е фактът, че аржентинските правителства през последните години сведоха до минимум отношенията си с МВФ и особено по време на управлението на Кристина Кирхнер (2007 - 2015 година).

От 2006 година страната отказва да приеме годишни одити, които по традиция МВФ прави на всичките си 188 страни членки, като изпращат екипи на място и преглежда държавните им сметки.

Пропастта стана още по-голяма в началото на 2013 година, когато МВФ започна безпрецедентна процедура срещу Аржентина за ненадждни статистически данни за инфлацията и растежа.

Управляващият директор на фонда Кристин Лагард тогава заплаши страната с "червен картон", навличайки си яростта на Буенос Айрес.

Сега новият президент на Аржентина иска да затвори тази глава, ангажирайки се с отварянето на икономиката и изпращайки все повече жестове на добра воля, сред които бе и смяната на ръководителя на аржентинския статистически институт. "Искаме отново да станем нормална страна", отсече Маурисио Макри.

В края на февруари бе постигнато историческо споразумение за уреждане на дълга на Аржентина и към спекулативни фондове. Компромисът е скъп и тягостен за Аржентина, но пък ще й позволи да се върне на капиталовите пазари, отбелязва AFP.

Министърът на икономиката и финансите Алфонсо де Прат Гай обяви, че Аржентина се надява да продаде държавни облигации на стойност до 15 милиарда долара на международните пазари, за да финансира плащанията. Вече се водят преговори за продажбата на ценни книжа на глобалните пазари. Аржентина е постигнала отделни споразумения с други кредитори, добави министърът на финансите. Той подчерта, че ако Конгресът стигне бързо до споразумение, страната ще може да излезе на международните финансови пазари още през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
dmm
преди 8 години
Eй сега ще видите кон боб яде ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още