IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията струва на глобалната икономика 2 трлн. долара годишно

Щетите от корупцията са равни на 2% от световния брутен вътрешен продукт, изчисляват от МВФ

11:41 | 12.05.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Корупцията и даването на подкупи струват на световната икономика до 2 трлн. долара годишно – пари, които могат да се използват вместо това за борба с бедността, създаването на нови работни места и опазване на околната среда.

Нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ) разкрива, че парите, загубени заради корупция всяка година, се равняват на 2% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард отбелязва, че преките икономически щети заради корупцията са ясни. Непреките обаче може да се окажат още по-лоши, „водейки до слаб ръст и по-голямо неравенство на доходите.“

„Това подкопава доверието в правителството и етичните стандарти на гражданите“, казва тя в изявление относно доклада.

Лагард изтъква, че инвеститорите търсят държави, чиито държавни служители не са склонни към корупция, защото искат да са сигурни, че няма да им се налага постоянно да плащат подкупи.

МВФ определя корупцията като „злоупотреба с публична длъжност за лично облагодетелстване." Фондът обаче включва също и укриването на данъци и произволни данъчни изключения, които обезкуражават гражданите да плащат данъците си.

В доклада се разглеждат различните начини, по които корупцията влияе на икономическото развитие.

Така например подкупите и корупцията отслабват банковите системи и изключват хората от финансовите пазари.

МВФ отбелязва още, че социалните и екологичните щети от корупцията са значителни, като водят до слабо прилагане на регулациите, повече замърсяване и разрушаване на природните ресурси.

В доклада се препоръчва на държавите да приемат международни стандарти за фискална и финансова прозрачност за борба с корупцията и да се създаде реална заплаха за съдебно преследване на подобни престъпления.

Свободните медии също се посочват като ключов фактор за разрешаване на проблема.

Докладът беше разпространен късно снощи в навечерието на днешната антикорупционна среща на високо равнище в Лондон. На нея се очаква да присъстват близо 40 държавни и правителствени лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Имам малка фирма и не виждам смисъл да плащам данъци при факта ,че конкурентите ми и останалите фирми се крият в офшорки Незнам защо се твърди ,че офшорките са законни при факта ,че в Конституцията чл.19 т. 2 ясно е записано ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' т.е. офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционни и косвени убийци - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891Преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман автор на книгата за скритото богатство на нациите твърди ,че 7,6 трилиона долара са укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света заради офшорките - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още