IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Настроена съм оптимистично за световната икономика

Време е да се вземат смели решения, казва в интервю за Bloomberg изпълнителният директор на МВФ

11:51 | 12.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

"Настроена съм по-скоро оптимистично за световната икономика, отколкото песимистично." Това казва изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в пространно интервю с главния редактор на Bloomberg Джон Микълуейт.

„Смятам, че ако политиците са целенасочени, по-добре координирани и имат дългосрочен поглед върху нещата, ще намерим решение на много от проблемите, с които се борим в момента“.

Трябва да се вземат смели решения, за които говорим от много време, казва Лагард. „Това е едно от разочарованията ми, тъй като говорим за структурни реформи, за наследството на кризата, за банките, които трябва да оправят балансите си“, но това не се прави, допълва тя.

Хората се променят наистина само когато вече нямат друг избор и сега може би едва след като се усетят още малко икономически трусове, наистина ще настъпи промяна. „По някакъв начин смятам, че е дълг на МВФ – и мой дълг, да помогнем на страните да се подготвят за това“.

По отношение на твърде голямата зависимост на централните банки от паричната политика напоследък Лагард казва, че паричната политика, която наистина подкрепя икономиката, ще бъде ефективна само ако бъде придружена от структурните реформи. Такива обаче като цяло липсват в цял свят.

Където е възможно, фискалното облекчаване може да доведе до по-голямо търсене и в крайна сметка – до по-голям растеж.

„Не казвам, че паричната политика е нещо лошо“, казва Лагард. „Но за да носи ползи, каналите не трябва да са блокирани. Банките трябва да се справят с необслужваните кредити и да бъдат гъвкави при предоставянето на заеми за икономиката. Някои го правят, но не всички“.

Според изпълнителния директор на МВФ в момента има страни с много високо ниво на дълг, които трябва да продължат фискална консолидация. „Има страни – особено сред производителите и износителите на суровини, които са в много трудна ситуация и чийто бизнес модел ще бъде напълно разрушен“, казва тя.

Пример за това са страните производителки на петрол от Близкия изток, като всички те се нуждаят от някакво ниво на консолидация. Те трябва да използват резервите си и напълно да преструктурират бизнес модела на икономиките си, коментира Лагард, и дава за пример ОАЕ, Кувейт и Саудитска Арабия, които вече правят това.

„Макар че някои страни се нуждаят от консолидация, други имат толкова ниски разходи за заеми, че е логично да взимат кредити, за да инвестират в публична инфраструктура и образование. Това не само ще засили растежа им, но ще привлече след себе си страни, които нямат фискално пространство“, смята Лагард.

По отношение на ситуацията в Европа МВФ иска да види еврозоната много по-интегрирана, която ще се опира на наддържавна, ненационална база. Европа трябва най-накрая да се превърне и в реален единен пазар, което ще означава „фискален съюз, банков съюз и икономически съюз“.

Еврозоната се представя доста успешно от гледна точка на валутата и по отношение на движението на търговия, на стоки и услуги, твърди Лагард. Ако еврозоната се разпадне, например заради излизане на Великобритания от ЕС, нещо ново и различно ще се появи, но „както всяка несигурност, и тази ще си има цена“.

Според Лагард много неща са се променили, откакто е поела поста през 2011 г. Китай преминава през голяма промяна, превръщайки се в най-голямата или втората най-голяма икономика в света в зависимост от начина, по който се изчисляват данните. Развиващите се икономики също процъфтяват оттогава насам, като в момента допринасят за около 80% от световния растеж.

„Всъщност не мисля, че вече има такова нещо като развиващи се пазарни икономики, което е доста интересен феномен“, казва Лагард.

По отношение на Гърция Лагард казва, че МВФ признава една своя грешка. Тя е свързана с финансовите мултипликатори, при които „всички ние, МВФ, европейците, ЕЦБ подценихме, че някои от препоръчваните от нас мерки ще доведат до свиване“.

„Надценихме възможността на Гърция реално да приеме и наложи нужните мерки“, тъй като правителството постоянно се сменяше и всяко заявяваше, че това не са негови мерки, а са наложени от Тройката, допълва тя.

Смятам, че Гърция ще остане в Европейския съюз, казва Лагард. „Сегашните обстоятелства с миграцията и бежанците ще заздравят критичната роля, която Гърция играе в ЕС“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още