IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки от Г7 тръгва по свой път след вероятен разрив по фискалната политика

Наблюдава се все по-голямо разединение в единния политически отговор на Г7 към анемичната инфлация и слабия растеж

12:54 | 20.05.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Разривът по фискалната и валутната политика по време на срещата на финансовите министри на Г7 в Япония  се оказва твърде възможен. Именно това може да накара страните да договорят самостоятелен отговор за решаване на рисковете, които възпрепятстват глобалния икономически растеж, коментира Ройтерс.

След като дългогодишното агресивно печатане на пари разшири границите на паричната политика, наблюдава се все по-голямо разединение в единния политически отговор на Г7 към анемичната инфлация и слабия растеж.

По време на неофициален симпозиум преди официалната среща на Г7 в петък финансовите лидери търсят съвети и от известни академици, включително от икономиста и Нобелов лауреат Робърт Шилер, за възможностите за засилване на растежа.

Участниците в симпозиума са единодушни, че вместо да се разчита на краткосрочни фискални стимули или парична политика, структурните реформи в комбинация с подходящи инвестиции са решенията, нужни за постигане на устойчив растеж, казва източник от Г7.

Ако това е вярно, може да бъдат посечени надеждите на Япония за постигане на споразумение върху нуждата от координирани фискални действия в подкрепа на глобалното търсене.

Германия не показва признаци да е съгласна с призивите на Япония и САЩ за насърчаване фискалните стимули, като вместо това предупреждава за опасности от прекомерно парично охлабване.

„Финансовите пазари са силно изнервени“ заради огромния държавен дълг и прекомерната ликвидност в цял свят, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в четвъртък.

Представителите на Г7 обаче сигнализират, че няма да се противопоставят, ако Япония призове за по-силни действия чрез използване на парични, фискални и структурни реформи, съобразени с индивидуалните нужди на всяка страна.

Това означава, че финансовите лидери на Г7, макар и изтормозени заради рисковете пред перспективите, може да не успеят да договорят конкретни стъпки за насърчаване на стагниралия глобален растеж.

„Очаквам да има откровена размяна на мнения по това как да постигнем ценова стабилност и растеж, използвайки парични, фискални и структурни политики, които да отразяват нуждите на всяка страна“, каза пред журналисти гуверньорът на японската централна банка Харуико Курода.

Рискът от британски вот в подкрепа на излизане от Европейския съюз на референдума през юни ще бъде една от основните теми в програмата на Г7 по глобалната икономика. 

Brexit може в краткосрочен план да доведе до турбуленция на финансовите пазари“, каза източник от Г7.

През втория ден на разговорите, в събота, финансовите лидери на групата ще обсъждат и нуждата от насърчаване на киберсигурността.

Макар че политиците отдавна говорят за нуждата от засилване на киберсигурността, тъй като финансовите трансакции стават все по-глобални, лидерите на Г7 вече все повече осъзнават, че трябва да се вземат спешни мерки, казват запознати източници.

Киберкражбата, която удари сметката на централната банка на Бангладеш през февруари накара SWIFT, глобалната финансова мрежа, използвана от банките за трансфери на милиарди долари всеки ден, да предупреди, че знае за редица киберинциденти, при които нападателите са изпратили фалшиви съобщения по системата ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
А възможно ли е обективно друго развитие? Г-7 е създаден като орган на американската администрация, но по време когато последната можеше да предоставя трохи на своите"съюзници" , а сега стремежът е САЩ да решават собствените си проблеми на гърба на "съюзниците".Да , ама не! Когато не можеш да платиш , така или иначе , рано или късно, престават да ти се подчиняват.И това правило едва ли ща бъде променено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Доцент Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обясни 2009г. ''Светът в рецесия или системна криза'' - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ подробно и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684В началото на предаването ''Boom and Bust'' г-н Хитов обяснява ,че икономиката не е система в равновесие и в 16 минута го каза точно ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството ,и че се губи време - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160Губи се време с неразбирането на проблема което означава ,че може да стане хаос ,войни след време и затова пиша за да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия с цел силно гражданско общество което да изисква от държ.власти да се вземат правилните мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970Естествено мога да направя 10% растеж но това ще влоши нещата и ще ги направи необратими и т.н. и т.н. Трябва да се проумее ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Нобелиста по икономика Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlПроф.Джефри Сакс иконом.съветник на Бан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната криза - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той(растежа)може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
abdul
преди 7 години
"Представителите на Г7 обаче сигнализират, че няма да се противопоставят, ако Япония призове за по-силни действия чрез използване на парични, фискални и структурни реформи, съобразени с индивидуалните нужди на всяка страна."Хааахахахха"На всеки му според потребностите" :-DВърти, сучи, върти, сучи, за 100 години все натам ги избива :-DВсичките! И Капиталисти и комунисти. И демократи и НЕдемократи. Всички до един.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още