IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите залагат на лек за вируса Зика

Акциите на компании, разработили ваксина срещу Зика, поскъпват рязко, но анализаторите не са оптимисти, че положителният тренд ще се запази

10:11 | 23.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Може и да няма лек за вируса Зика, но инвеститорите насочиха вниманието си към две компании, които може да са открили лечение на болестта, пренасяна от комари, пише CNN.

Inovio и базираната в Южна Корея GeneOne Life Science обявиха в понеделник, че са получили одобрение от американските власти за започване на опити върху хора. Двете компании твърдят, че ваксината е показала положителни резултати при тестовете върху животни.

Инвеститорите веднага реагираха на новината. Акциите на разработчиците на ваксината се изстреляха тази седмица. Книжата на Inovio поскъпнаха с близо 70% от началото на годината досега, а цената на акциите на GeneOne Life Science скочи с 50% на борсата в Сеул.

Но инвеститорите трябва да бъдат внимателни заради познати случаи на малки биотехнологични компании, чиито акции скачат при появата на страшни болести като Ебола, SARS и MERS.

Вирусът Зика е особено опасен, защото се разпространява бързо - появявайки се за първи път в Уганда, Зика вече се разпространи към някои райони в южната част на Тихия океан, Южна и Централна Америка и Карибския регион. Той се пренася чрез ухапване от комар, но може да бъде предаден и по полов път. Заболяването е свързано с микроцефалия, вроден дефект при новородените, който може да се появи, ако майката бъде заразена с вируса по време на бременността.

Все още не се знае дали двете компании са успели да намерят истински лек за вируса, затова Wall Street може би е прибързан оптимист. Наскоро главният изпълнителен директор на Inovio Джоузеф Ким обяви в телевизионно интервю пред CNBC и Bloomberg, че лечението на Зика не е възможно в близките години. По думите му целта в момента е да се предотвратят последствията от заболяването.

Анализаторите прогнозират, че Inovio като много други биотехнологични компании ще отчете загуби през тази и следващата година. И това не е всичко – тези загуби вероятно ще бъдат по-големи от тази, която компанията регистрира през 2015 г.

Очаква се приходите също да паднат. Трябва също така да се отбележи, че акциите на компанията поскъпнаха през 2014 г., когато Ебола беше в заглавията на медиите. Така че инвеститорите, купуващи акции на компанията, трябва да бъдат предпазливи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
много ясно нали е правно в лаборатория както и всички производни Еболи Меболи, Птичи, Пичи и секви грипове както и Спина защото негроата в Африката мое да живеят още в сламени колиби ама не вервам да се натискат с маймуните и да си праат оргии с тях ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още