IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада обяви, че маха визите за България и Румъния от 1 декември 2017 г.

В периода до премахването на визите Канада ще приложи частичната отмяна за румънци и българи, имащи право да пътуват, от 1 май 2017 г.

08:21 | 01.11.16 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Канада възнамерява да отмени всички визови ограничения за българи и румънци от 1 декември 2017 г., обяви министърът на имиграцията Джон Макколъм.

И двете страни настояват за премахване на визите, за да одобрят споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС, припомня Ройтерс.

Според изявлението на Макколъм, цитирано и от Франс прес и БТА, това решение показва, че правителството на Канада поставя отношенията си с двете страни на по-широка основа.

В периода до премахването на визите Канада смята да приложи частичната отмяна за румънци и българи, имащи право да пътуват, от 1 май 2017 г. От румънските и българските граждани, които имат временна виза за престой през последните 10 години или в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ, няма да се изисква временна виза за пребиваване и ще могат да пътуват до и от Канада с електронно пътно разрешително вместо с виза.

След отмяната на визите Канада ще си запази правото да ги въведе отново, ако се засили значително тенденцията към нередовна имиграция от двете страни, допълва Макколъм.

Министърът на имиграцията на Канада посочва, че през идните месеци канадски служители ще продължат да работят с Европейската комисия и с румънското и българското правителство по въпросите, свързани с миграцията, за да се поставят рамките на успешно преминаване към безвизови пътувания.

Всички ще имаме полза от увеличаването на пътуванията и на търговията между страните от ЕС и Канада, се изтъква в изявлението на Макколъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 23
MZ/X
преди 7 години
Ако България не беше член на ЕС още 50 години щяхме да пътуваме с визи за Канада! Хубаво е да помним девизът написан на Народното събрание (Съединението прави силата), когато се оплакваме от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 2
melon
преди 7 години
С МАЛКАТА подробност, че могат да въстановят визовия режим при наплив... А ние не можем да се откажем от споразумението:) Не, че ми дреме особено за канадските визи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
E защо не от този декември? Тъкмо мислех да заминвам :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Achtung
преди 7 години
20 години по-късно, промяна няма:https://***.youtube.com/watch?v=0YlwNY0DnT0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 13
michaelis12
преди 7 години
един строй продължава средно от 30-50 години .... С комунистическия строй на ЕС вече са минали 20-25 и му остават още толкоз живот на ЕСто после кой от къде е и така и ше стане .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Съществува т.нар. Регламент за визова реципрочност на ЕС, който задължава Комисията да въведе визови ограничения за трети страни, които прилагат подобни спрямо някоя страна членка на Общността. Дори се въртяха някакви крайни срокове, които така и не бяха спазени, а след това Брюксел си изми ръцете със Споразумението с Канада. На практика въпросът с визите въобще не трябваше да стои при тези преговори, ако в Брюксел наистина се грижеха за всички свои граждани. Недопустимо е подобен двоен аршин спрямо различните страни членки и евроинституциите носят вина за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още