IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Сирия може да пламне международен конфликт - кои са основните участници?

От началото на гражданската война преди седем години в конфликта неведнъж се намесваха играчи от чужбина, но сега конфронтацията може да стане директна

22:14 | 12.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Израел срещу Иран

Иран подкрепя режима на Асад, освен това е предоставял по-рано жива сила и материална подкрепа на друга "марионетна армия" - шиитската милиция Хизбула от Ливан.

Израел нанася удари по сирийски обекти, но при все това не признава публично ролята си в конфликта.
Напрежението между Израел и Иран се засили през февруари, след като еврейската държава прехвана във въздушното си пространство ирански дрон.

Израелската авиация отвърна с мащабни атаки срещу сирийски и ирански позиции. По време на операцията бе свален израелски изтребител. Смята се, че това е първата загуба на израелските ВВС от времето на войната с Ливан през 1982 г.

Иран и Израел не са били толкова близо до пряка конфронтация от времето на конфликта между Израел и Хизбула през 2006 г.

Двете страни си размениха категорични предупреждения по повод евентуални действия в Сирия. Миналия ноември израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в Лондон, че страната му няма да позволи на Иран да подчини Сирия.

"Те искат да разположат свои войски, въздушни бази и изтребители на секунди (полет) от Израел - няма да позволим това", каза той.

Миналата седмица един от иранските аятоласи - Ахмад Хатами, заяви, че групировката Хизбула е способна да унищожи градове в Израел. 

Иран има нужда от Сирия като доставчик на оръжия за бойците на Хизбула в Ливан и тяхна опора в борбата с Израел. Освен това Иран вижда в Сирия ценен съюзник в борбата не само срещу Израел, а и срещу основния си опонент в региона - Саудитска Арабия.

САЩ срещу Турция

Намесата на Америка в сирийския конфликт постави Вашингтон в трудно положение заради действията на един от основните му съюзници в Близкия изток и негов партньор в НАТО - Турция. 

При все че в Сирия са разположени по официални данни близо две хиляди американски военни, съюзниците на САЩ получават като подкрепа главно въздушни удари, а също така инструктаж и екипировка за различни групи опълченци, включително кюрди.

Тази подкрепа силно дразни Турция, която вече десетилетия се бори срещу кюрдския сепаратизъм, включително въоръжените атаки, отнесли за няколко години живота на близо 40 хиляди души.

Затова след януарското изявление на Вашингтон, че планира да изгради в Североизточна Сирия групировка за защита на границите, включваща главно кюрдски бойци, Анкара реагира с военна операция. И днес виждаме двете съюзнички от НАТО застанали на различни страни в индиректния конфликт.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Край бреговете на Сирия се появиха и китайски бойни кораби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още