IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото мексиканско правителство ще търси друг подход към нарковойната

Ще има по-строг контрол на вноса на оръжия, но ще се търсят възможности за намаляване на времето, прекарано в затвора

15:11 | 07.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Екипът на новоизбрания мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор разкри плановете си да направи промени в борбата с престъпността, включително чрез намаляване на времето, прекарано в затвора, но ще наложи по-строг контрол над вноса на оръжия, докато страната продължава битката с наркобизнеса, предава Ройтерс.

Концепцията за „преходно правосъдие“ е част от цялостната стратегия за сигурността на бъдещото правителство на Мексико, коментира пред Ройтерс Олга Санчес, предложеният от Обрадор министър на вътрешните работи.

Преходното правосъдие обикновено включва снизходителност към онези, които признават вината си и създаване на комисии по истинността, които да разследват престъпленията.

„Не просто ще има амнистия, а ще има закон за намаляване на времето, прекарано в затвора“, коментира Санчес. „Ще предложим декриминализация, ще създадем комисии по истината, ще атакуваме причините за бедността, ще дадем стипендии на младите и ще работим на място, за да ги измъкнем от наркотиците“, коментира тя.

Лопес Обрадор, който спечели президентските избори в неделя, иска да пренапише правилата на войната с наркотиците, като предложи мир и даде амнистия на някои от хората, които в момента са цел на силите за сигурност.

Санчес бе казала, че новата администрация, която ще започне работа на 1 декември, ще се заеме бързо с преразглеждането на политиките в областта на нарковойната и използването на военните, които въпреки че отстраниха част от престъпниците, не успяха да предотвратят над 200 хил. убийства от 2006 г. насам.

„Това е интегрирана обществена политика“, обясни Санчес, като поясни, че целта е да се „умиротвори“ ситуацията.

Изборът на Лопес Обрадор за министър на сигурността – Алфонсо Дуразо, показва, че властите ще се стремят да махнат голяма част от военните от улиците в рамките на три години, докато обучават местната полиция.

По думите му правителството ще се бори с корупцията в пристанищата и ще се стреми да въведе по-строг митнически контрол, за да спре незаконното влизане на оръжия в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още