IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново главоболие за ОПЕК – производственият възход на Бразилия

Новите сондажни плавателни съдове ще повишат производството на страната през тази година с около 365 хил. барела на ден, сочи проучване на МАЕ

08:14 | 01.03.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато гигантският сондажен кораб P-67 стартира своята дейност по-рано този месец, събитието беляза началото на производствения бум на петрол в Бразилия, чрез който южноамериканската държава цели да оспори господството на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и усилията им за балансиране на глобалния пазар, коментира Bloomberg. 

Грандиозното съоръжение с големина на игрище за американски футбол е първият от четирите подобни кораба, които ще изпомпват суров петрол от акваторията на Бразилия през тази година, повишавайки нейния добив с около 365 хил. барела дневно, най-големият годишен ръст за страната от поне 20 години насам, изчисляват от Международната агенция по енергетика.

Производственият ръст в Бразилия, съчетан с повишените количества лек суров петрол от Тексас и други американски щати, предполагат сериозно главоболие за ОПЕК. В най-лошия случай това може да принуди Саудитска Арабия и Русия да своят допълнително добива през втората половина на годината, тествайки устойчивостта на съюза между Рияд и Москва.

„Бразилия се намира на прага на голям производствен бум“, смята Франциско Бланч от Bank of America Corp., добавяйки: „Американският шистов петрол не е единственият фактор при увеличените обеми извън рамките на ОПЕК“.

Бразилия беше разочарована в миналото ,когато растежът на добива остава далеч под очакванията поради проблеми с поддръжката на съоръженията, пресъхването на разработените полета и забавянето на изграждането на нови плавателни съдове за сондаж.

Все пак търговците на петрол смятат, че през тази година страната ще изпълни своите обещания.

Корабът P-67, който извършва дълбоководни сондажни дейности на 260 км от Рио де Жанейро, ще изпомпва приблизително 150 хил. барела петрол дневно през следващите няколко месеца.

Съоръжението е собственост на консорциум, включващ държавния бразилски петролен гигант Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) и Royal Shell Dutch Plc. 

Вторият плавателен съд P-76 разполага с подобен капацитет, като ще бъде последван от P-68 и P-77 по-късно през тази година. Очаква се до 2023 г. Petrobras да пусне в действие още десет подобни кораба.

ОПЕК следи внимателно петролните сделки на Бразилия, отбелязвайки, че страната може да се похвали с второто по големина годишно увеличение на добива на петрол след САЩ извън рамките на картела.

През декември 2018 г. Бразилия е произвеждала 2,7 барела дневно, което я прави производител номер 1 за Латинска Америка и я поставя на едно ниво с Кувейт и Иран.

В дълбоките части на бразилската акватория се намира едно от най-богатите офшорни петролни находища в света, изпреварвано само от саудитското „Сафания“.

Производственият скок на Бразилия идва в точното време, когато глобалният петролен пазар е „гладен“ за по-тежък петрол. Редуцирането на добива от ОПЕК и Канада в съчетание с американските санкции срещу Иран и Венецуела значително намалява наличието на средно тежък петрол на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 5 години
Технологиите , *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
Заверата ОПЕК+ взе да дава фира. Вярно е че всеки картел има начало и край. Е, надявам се да сме свидетели на началото на края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Valentin13
преди 5 години
ново доказателство, че свободната икономика се развива. а забраните и ограниченията създават стагнация. лошото е, че съм от дясната страна на гълфстрийма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Май Америките, ще станат нетен износител на петрол по-рано от очакваното!?!А честито на тиквите от ОПЕК плюс/минус! Все по-добри и отговорни решения да вземат и все по-добре да стабилизират цената!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още