IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разширява своята енергийна доминация с амбициозен проект за втечнен газ

Целта на Москва е да се превърне в един от водещите износители на втечнено синьо гориво до 2030 г.

16:03 | 13.04.19 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Джетвей „Новатек“ планира до 2030 г. да влезе в класацията на десетте най-големи износители на втечнен природен газ в света наред със САЩ, Катар и Австралия.

И трите производствени обекта на проекта „Ямал“, които общо разполагат с годишен капацитет от 17,5 млн. тона, вече работят. 

„Новатек“ привлича партньори за втори завод, наречен по проект Arctic LNG 2, който се очаква да влезе в експлоатация до 2022 г.

Планира се и трето съоръжение, което може да увеличи производството на втечнен газ до 2030 г. с 20% до 70 млн. тона годишно.

Според Леонид Микелсон ресурсната база на компанията на двата арктически полуострова – Ямал и Гидан позволява да се повиши производствения капацитет до 140 млн. тона годишно.

Русия, която е най-големият газов износител в света, предпочете да насочи своите усилия към изграждане на мощна мрежа от газопроводи, вместо да заложи на доставките на втечнен газ чрез танкери. Доскоро страната разполагаше само с един проект за втечняване, този на „Газпром“, наречен „Сахалин-2“, намиращ се близо до Япония, с годишен капацитет от около 10 млн. тона.

Огромни резерви

Руското министерство на енергетиката изчислява общото количество на газови ресурси в региона на приблизително 210 трлн. куб.м, или около 70% от общото количество на страната.

Газовите запаси на „Новатек“ се оценяват на около 3,3 трлн. куб.м, посочва Джетвей.

„Вярваме, че Русия може да бъде четвъртият или дори третият по големина износител на втечнен газ в света“, споделя Карен Костаниян, анализатор към Bank of America Merrill Lynch в Москва.

Въпросните ресурси са ситуирани на повече от 5 хил. километра от ключовите пазари в Азия и на близо 4 хил. километра от европейските търговски хъбове, като този в Ротердам например.

„Новатек“ се нуждае от ниски температури за втечняване на природния газ (минус 59 градуса по Целзий). Това изисква специални технологии за строителство в зони с минусови температури, както и приспособяването на танкерите да плават в заледени води.

Районът на Арктика дава предимство на „Новатек“ заради целогодишните ниски температури, които съкращават производствените разходи.

Разходите за производство на съоръжението „Ямал“ възлизат на 0,1 долара за милион британски топлинни единици, докато в САЩ размерът на тези разходи достига 2,6 долара.

Потенциалът на „Новатек“ привлича международни инвеститори като Total и China National Petroleum Corp. Наличието на американски санкции, насочени към руското производство на енергия, не може да попречи на стартирането на проекта Arctic LNG 2, както и на дългосрочните планове за разширяване на производството на компанията.

През март Total сключи сделка за придобиване на 10-процентен дял от втория завод за втечнен газ на „Новатек“.

През изминалата седмица руското дружество подписа 15-годишни споразумения с Vitol SA и Repsol SA за доставка на 1 млн. тона втечнен газ годишно от Arctic LNG 2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 5 rate down comment 2
markov
преди 5 години
Уважаема госпожо, случайно знам че тези проести са в напреднало стройтелство , въпреки всичките ви алабалистики. И понеже помня какво дрънкахте преди 15 години когато провалихте първия проект по дъното на Черно море с името Син поток, които после беше реализиран през Турция. И тогава уж беше технически невъзможно, беше на загуба , не можеше да се ползва и полбовината му капацитет и все глупости в тоя порядък. Е Газпром го ползва вече 15 години ...същото ще е и с тези ви заклинания .......ами се скриите да не се излагате повече че помним кви ги дрънкате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
mirofx
преди 5 години
Аз като българин искам да попитам,гледайки как са се развихрили страстите,кой е по-велик на газа.Нормално ли е за страна като България(консуматор на газ) десет години да не построи газовата си връзка с Гърция,от където получава досъп до терминал с LNG и може да си избира най-изгодния доставчик,а на два пъти сме готови да загробим милиарди евро за тръби на Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 5 години
Господине(госпожо?), случайно да знаете че СП-2, че и СП-1, а също и турски попадат под юрисдикцията на пакетите? Случайно да знаете, че България ще трябва да плаща глоба, ако "турски" остане 80% за транзит на газпромовски газ? Случайно да знаете, че цената на газта за Китай не се съобщава официално. От срам. Случайно да знаете, че Дания е отказала преминаване през териториалните и води и ще иска стриктна оценка за въздействието върху околната среда, в случай че преминават през икономическата зона? И в края на краищата ако всичко което пишете е вярно, какво от това? Ами това, че повече от една трета от руснаците не могат да си позволят да си купят чифт зимни и чифт летни обувки на година. Разбира се ти можеш да се възползваш и да им продаваш лявата сега, а дясната догодина. Ето ти ниша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 5
markov
преди 5 години
Я тая новина явно е предизвикала смут в соросчетата. Споко момци , колкото и да се пените и СП 2 се завършва , и Турски поток се завършва , и Силата на Сибир се завършва, И моста към Крим вече работи. А като се сетя кви глупости избълвахте по всяка от тези теми ...аз ако съм на вас ще се скрия и няма да се покажа докато не ви забравим лъжите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
Бай ***, заври си мнението в ми.шата ду.пка. Ако имаш да споделиш някакъв факт, заповядай. Не си в позиция да даваш квалификации. Целия сайт да олееш в помия и фе.калии нещата са предопределени - русия ке падне. Нищо против "братята" руси и Путин, но такава е съдбата на всяка териториална империя. PS Разбирам че си много близък(вероятно интимно) с другарката Мара Шепова. това да не ти е останало от партизанския отряд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 5 години
Никога ги е нямало в тая област - тръбите им ги правят Mannesmann ( добре че направиха фабрика в Русия та да могат да се хвалят че сами ги произвеждат) , компресорите - най-добрите са американски , сондажната техника - германска , японска и американска , за контролната апаратура няма смисъл да коментираме щот там няма едно руско болтче т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
мдаа ... то само тука във форума всичко е лесно и бързо :))) ... дава вовата едно пале прясно отпечатани рубли и всичко се решава немедленно . ей я статистика за миналата за поръчки на кораби за превоз на LNG :https://***.lngworldshipping.com/news/view,busy-lng-shipyards-maintain-healthy-orderbooks_55781.htmиначе безапелационно shell : https://***.shell.com/energy-and-innovation/natural-gas/liquefied-natural-gas-lng.htmlмен друго ми направи впечатление от горната статистика , задвижването на корабите , вече правят голями кораби само с комбинирани двигатели с впръскване на газ . зачетох се в сайтовете на производителите , сериозно редуциране на емисиите на въглеродния диоксид и почти пълно редуциране на саждите и азотните оксиди . гледам даже правят изцяло двигатели на LNG за малките кораби . хората си мислят за въглеродните емисии и как да ги оправят , и ги оправят , тука по форума се спори требва ли да ги има квотите за емисии :))) и дали да ги плащаме ...иначе липсата на руско технологично присъствие въобще в тази област е доста очевадно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 5 години
Обърни внимание и кой произвежда танкерите за пренос :) , както и неръждаемата стомана марка 316 от която се събират корабчетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Пак ли мастурбирате с експертите връз любимия обект...? :lol:Хасане, твоята работа с ана лните лизи по темата "Русия" са като на нощен пазач на паркинг, който държи в кибитката си снимка на Памела Андерсън от времето на абитуриентския й бал и през нощните смени, в изблик на мъжка мощ, я "скъсва"... от че кии... :lol: Само като я погледне и в него напира неудържима енергия да я "оправя" денонощно и неуморно... Иначе, с истинските жени в живота нещо не му се получава.... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Естествено, че се гъбаркам. Тази пък новина е от днес, макар и непотвърдена но мисля че е истина. Просто намеквам на Импето, да не се опитва да убеждава хора, които полагат елементарни усилия да са информирани по дадена тема. Той е един от малкото искренно заблудени хора тук. PS На русофилите им е гот да си мислят, че съм ***. Със споменаването на CIA целя още по-негативно отношение, да не кажа омраза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още