IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разширява своята енергийна доминация с амбициозен проект за втечнен газ

Целта на Москва е да се превърне в един от водещите износители на втечнено синьо гориво до 2030 г.

16:03 | 13.04.19 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Джетвей „Новатек“ планира до 2030 г. да влезе в класацията на десетте най-големи износители на втечнен природен газ в света наред със САЩ, Катар и Австралия.

И трите производствени обекта на проекта „Ямал“, които общо разполагат с годишен капацитет от 17,5 млн. тона, вече работят. 

„Новатек“ привлича партньори за втори завод, наречен по проект Arctic LNG 2, който се очаква да влезе в експлоатация до 2022 г.

Планира се и трето съоръжение, което може да увеличи производството на втечнен газ до 2030 г. с 20% до 70 млн. тона годишно.

Според Леонид Микелсон ресурсната база на компанията на двата арктически полуострова – Ямал и Гидан позволява да се повиши производствения капацитет до 140 млн. тона годишно.

Русия, която е най-големият газов износител в света, предпочете да насочи своите усилия към изграждане на мощна мрежа от газопроводи, вместо да заложи на доставките на втечнен газ чрез танкери. Доскоро страната разполагаше само с един проект за втечняване, този на „Газпром“, наречен „Сахалин-2“, намиращ се близо до Япония, с годишен капацитет от около 10 млн. тона.

Огромни резерви

Руското министерство на енергетиката изчислява общото количество на газови ресурси в региона на приблизително 210 трлн. куб.м, или около 70% от общото количество на страната.

Газовите запаси на „Новатек“ се оценяват на около 3,3 трлн. куб.м, посочва Джетвей.

„Вярваме, че Русия може да бъде четвъртият или дори третият по големина износител на втечнен газ в света“, споделя Карен Костаниян, анализатор към Bank of America Merrill Lynch в Москва.

Въпросните ресурси са ситуирани на повече от 5 хил. километра от ключовите пазари в Азия и на близо 4 хил. километра от европейските търговски хъбове, като този в Ротердам например.

„Новатек“ се нуждае от ниски температури за втечняване на природния газ (минус 59 градуса по Целзий). Това изисква специални технологии за строителство в зони с минусови температури, както и приспособяването на танкерите да плават в заледени води.

Районът на Арктика дава предимство на „Новатек“ заради целогодишните ниски температури, които съкращават производствените разходи.

Разходите за производство на съоръжението „Ямал“ възлизат на 0,1 долара за милион британски топлинни единици, докато в САЩ размерът на тези разходи достига 2,6 долара.

Потенциалът на „Новатек“ привлича международни инвеститори като Total и China National Petroleum Corp. Наличието на американски санкции, насочени към руското производство на енергия, не може да попречи на стартирането на проекта Arctic LNG 2, както и на дългосрочните планове за разширяване на производството на компанията.

През март Total сключи сделка за придобиване на 10-процентен дял от втория завод за втечнен газ на „Новатек“.

През изминалата седмица руското дружество подписа 15-годишни споразумения с Vitol SA и Repsol SA за доставка на 1 млн. тона втечнен газ годишно от Arctic LNG 2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 5 години
Россия и Турция не договорились о ценах на российский газ. Анкара хочет, чтобы цена была фиксированной и рассчитанной по определенной формуле. Москва настаивает на рыночном ценообразовании. Компромисс пока не найден. Путин с една Турция не може да се справи, вие за света ми говорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 5 години
Само така си мислиш. Ако някой искаше да ги бие, щеше да ги настеле с атомни бомби, още когато руснаците се чудеха как да я откраднат. На САЩ СССР му бе нужен да държи Германия и Япония под страх. Русия вече е излишна. САЩ ще я пуснат на Китай. Във всички китайски училища и университети има карти на Китай обхващащи и Сибир. В учебниците им пише, че Сибир е китайска територия временно под чуждо владичество. Достъпа на руснаци в музея на Айгунския договор е забранен. Сещаш ли за какви териториални претенции става въпрос? Китайците не бързат, нямат спешна работа. Виж Тайван. PS Според Росстат повече от една трета от руснаците не могат да си позволят да си купят два чифта обувки на година- еди за зимата и един за лятото. Трябва да си много глу.пав, за да мислиш че световните санкюлоти може да са някаква сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 16
zelka007
преди 5 години
твърде възможно да се превърнат във водещ износител на синьо гориво до 2030г ... гледам как пада цената на електролизерите и постоянно им увеличават мощността ... и с това изобилие от евтина вятърна енергия ... не случайно в газовите среди в европа се коментира как да пригодят съществуващите хранилища , компресорни станции и търговска мрежа за водород ... пък нека вовата строи , лошо нема :))) ... даже експериментират със заместване вече :http://***.itm-power.com/sectors/power-to-gas-energy-storageнорвежкия фонд а и арабите четох наскоро също , поразпродават вече активи и инвестиции свързани с петрол и газ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Европа и Азия малко по малко се обединяват и свързват, къде чрез зелезниците, къде чрез ресурси, договори ... Други биват малко по-малко изхвърляни от играта пради текущите им финансови проблеми и неусместно поведение на глобалната политическа сцена. Да! Играта се променя. Наистина трябва да се види глобалната картина защото нищо не е вечено, а динамично. Идва нова ера и дано прехода да е плавен този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 12
tisia
преди 5 години
...стоенеее, стоене, ...тези няма кой да ги бие вече. Научиха си урока от демократичната убавиня, което им предложиха и ето на, ...вече недосегаеми и велики! ... ще е добре за здравето ти да вземеш да посвикваш с новият руски ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 5 години
Преди няколко години, приятелите на Путин Леонид Михаелсон и Генадий Тимченко подеха кампания против монопола на Газпром за износ на газ. Като истински капо ди тути капи президента Путин даде голямо парче от пирога и на тях. Не ги допусна до тръбите, но им подари газови находища. Обеща им че ако работят в условията на крайния север, ще ги освободи експортна такса и данък за използване на природните ресурси. Така и стана, а за да задоволи апетита им, построи с държавни средства довеждаща инфраструктура. В момента Газпром посочват, че от износа на "Новатек" руския бюджет губи 4 500 рубли за обем равностоен 1 000 куб метра газ. Това добре, но понеже апетита идва с яденето, помазаниците продадоха до 50% без една акция на чужди инвеститори. Калкулирайки данъчните отстъпки, те заплатиха цена много по-висока от реалната цена. И в момента китайски газ(30% от Ямал е китайски) подбива цените в Северна Европа, въпреки че имат право да продават само в Азия. Това според мен са особеностите на "евтиния" руски LNG. Наясно съм че има и обективни фактори като евтината работна ръка и по-ниските температури, но те наистина не са определящи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още