IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До затварянето на икономическата пропаст между половете остават... 250 години

Технологичните промени имат непропорционален ефект по отношение на дамите, тъй като жените имат по-голямо участие в секторите, ударени от автоматизацията

15:22 | 17.12.19 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако сте жена, която се чуди колко дълго ще трябва да чака докато получи равни икономически възможности със своите колеги от мъжки пол, то отговорът е повече от два века и половина. Това е поне нужното време според Световния икономически форум (WEF).

Ще са необходими 257 години за затварянето на икономическата пропаст между половете, посочват от WEF. Това е значително увеличение на срока спрямо прогнозираните 202 години през 2018 г.

Технологичните промени имат непропорционален ефект по отношение на дамите, тъй като жените имат по-голямо участие в секторите, ударени най-силно от автоматизацията, като търговията на дребно например. В същото време недостатъчно от тях са ангажирани с професии, където растежът на заплатите е по-голям, посочват от форума.

В същото време има значително неравенство при почни всички от най- бързо разрастващите се професионални сектори на бъдещето – по-малко дами работят в облачните изчисления, инженерството, събирането на данни и разработването на изкуствен интелект, както и при разработването на продукти.

„За да постигнем равенство през следващото десетилетие вместо през следващите два века, то ние ще трябва да мобилизираме ресурс, да фокусираме вниманието на лидерите и да се ангажираме с цели“, посочва Саадиа Захиди, ръководител на WEF Centre for the New Economy and Society.

От своя страна от форума се ангажират с това най-малко да удвоят настоящия процент дами участнички в годишната конференция в Давос до 2030 г.

Въпреки отразяването на отрицателната тенденция в доклада на WEF все пак има и положителни сигнали: пропастта между половете в глобален план – включваща здравеопазване, образование и политика, освен икономиката, се е подобрила благодарение до голяма степен на по-големия брой жени в политиката. Въпреки това прогнозата за затварянето й е след почти 100 години.

Въпреки всичко от WEF дават някои поводи за надежда за по-бърз напредък. В много държави освен повечето дами в политиката се наблюдава и по-голям брой жени на високопоставени длъжности. Така например във вторник в Кувейт постя на финансов министър пое Мариам ал Акийл, която е първата жена на тази длъжност в Персийския залив изобщо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
добре де, като знаеш колко си тъъъп, защо коментираш иронични изказвания ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Бах толкова глупости къде изговорихте по тази статия.Абе хахавели, я да ви питам, като прокламирате, че жената няма да ражда деца и така се решава проблема, след 30 години кой ще ви работи за да си получите пенсията. А? Ще си вкарате работна ръка от Саудистка арабия ли? Да те точно това чакат, да дойдат да ви работят да в изкарат пенсиите и да ви бършат задниците. Да не говорим, че наще мургавели след 20 години ще са мнозинство, от които повечето няма да искат и няма да работят.... Вие как си мислите, че ще стане тази работа? Вие наистина ли си вярвате на приказките за мешани общества. Имане ли най малка напредстава накъде върви тази държава? Май идея си нямате.Да не говорим, че почти няма жена или мъж който да не искат да създадат семейство и да оставят наследници след себе си... Вие имате ли деца повечето от вас. Какво искате да ми кажете, че не искате да оставите нищо след себе си? С вас фамилията ви да изчезне. Някой сигурно са по стари и може би се надяват на внучи? Как ли ще се почувствате ако вашите деца ви кажат, че няма да видите внуци, защото не искат деца.... Мен ми се струва че повечето тук наистина сте изтрещели тотално.. Да сте живи и здрави след 20 години да ви видя кой ще ви работи, че да ви изкара пенсията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
"познавам само един мъж, който е карал бащинство на място на майката(майчинство), не виждам други татковци да се избиват за тази "привилегия" - дотук с "биологичните причини"хммм ...виж тук страница 6https://***.nsi.bg/census2011/NPDOCS/Census_Family-2011.pdfаз виждам към 2011 - 61458 от въпросната порода татковци :))) . и идея си нямаш колко мъже си гледат децата сами и не мрънкат колко е тежко и трудно ... докато при жените "самотни" по документи е изгодно финансово да е така , щото държавата плаща допълнителни пари . на мъжете не дават , не знам що е така :))) ... и не го правят само любимата на импа социална прослойка , правят го и нормални хора ... живеят заедно но я пишат самотна майка . не казвам , че е лошо , не ги съдя хората , всичко е от немане а не от имане ... :))) ... ха ха ... само колко минуси са ти нащракали ... :))) ... не им се сърди , ако държиш на минусите/плюсовете , нищо лично - солидарност :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
това ли имаш впредвид :https://***.youtube.com/watch?v=N2uU2BvpIXYили това :https://***.youtube.com/watch?v=l0BggXqyqAIили каране на тир :https://***.youtube.com/watch?v=WkpRg5ENzZAтая последната си има и видеоканал собствен :))) ... не си търсил в мрежата :)))много назадничаво мислене . ако си спомняш във варна акустира боен кораб с жена капитан :))) ... в авиацията има жени първи пилоти :))) ... в нато има и жени генерали :))) в кой век живееш ... погледни годината на календара ако не вярваш :))) ... предполагам говориш за онези общества дето пращаме 500 танка и 100 самолета и сриваме за десетилетия цялата държава , за тези общества ли говорим ?пошляпването по *** ли е онова дето харесват жените и циничните подмятания ? те ли са водещият избор за това с кой да живее и ражда една жена . броят деца е личен избор на едно семейство . имам познат с един магазин , на не особено оживено място . двамата с жена му го държат имат 5 деца ... не ходят на екскурзийки , нямат последен модел джиесем , не карат дори 15 годишна кола :))) ... въпрос на личен избор какво искаш с жената до теб :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Ако си на Титаник и корабът започне да потъва, кого ще започнат да спасяват най-напред? Първо жените. Ако си затворен в горяща сграда, кого извеждат с предимство? Жените. Мъже, направете път. Ситуация със заложници? Освободете поне жените. В случай, че през нощта от съседната стая се чуе някакъв шум, кой трябва да отиде да провери дали не е влязъл убиец-манияк? Ето защо мъжете трябва да получават по-високи заплати. Плаща им се за риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Абе не е баш така. Белите хора не раждат деца, просто защото децата вече не са актив, който да помага в работата на полето или в дюкяна, както е било столетия. Освен това навремето от 10 живо родени 2-3 са доживявали до 50 години. Днес, от икономическа гледна точка, децата са пасив за семействата, а обществото е по-егоистично. За да се реши демографския проблем, чисто икономически децата пак трябва да станат актив. Нагледен пример са приятелите на Импето, при тях децата все още са актив - докарват социални помощи, те за това се множат като пилци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
... но не остава кой ще ражда деца - и тогава естествено идват едни други общества вкоито жените раждат а мъжете работят здраво, защото тези общества с равните полове започват по естествен начин да ИЗЧЕЗВАТ! ====Хаха ... канех се да напиша коментар, който дословно (дума-по-дума !) съвпада с това :))Ще си позволя да добавя само това, че до като белите хора затъват все повече в абсурда на съдебни дела за пошляпване по седалището, реплики със сексуален подтекст или дори някой по-двусмислен поглед ... нещата са обречени, защото изброените поводи за съдебно преследване са си чисто и просто, част от от репродуктивния алгоритъм :) ... и така, белия мъж поради страх от финансови и по-тежки правни последици, все по-често ще търси утеха при събратята си, а увеличените с политически декрети квоти за жени-управленци (във всевъзможни сектори на обществения живот), ще са докарали дереджето на отбрана , икономика и външна политика дотам, че на Западналата цивилизация ще й требе само малко по-силен ветер да духне и се е невидела ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
и след 250 години / не дай Боже / , в тогавашната библия / западноеврипейската / , ще пише : "И създаде Бог Адама от реброто на *** ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
osoitza
преди 4 години
Не мисля че жените и мъжете трябва да се "изравняват". Те трябва да имат равни права, но не и да са "равни" в задълженията и ролите си в обществото .... иначе ще искаме жени миньори, жени комбайнери, жени на всички нива :D, което някак си може и да се случи, но не остава кой ще ражда деца - и тогава естествено идват едни други общества вкоито жените раждат а мъжете работят здраво, защото тези общества с равните полове започват по естествен начин да ИЗЧЕЗВАТ! Това е в ход в Западна еропа от няколко десетилетия и можем нагледно да видим резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 12
Mechkata
преди 4 години
познавам само един мъж, който е карал бащинство на място на майката(майчинство), не виждам други татковци да се избиват за тази "привилегия" - дотук с "биологичните причини"логиката не ходи по мъжко и женско, а по интелект ;) Повече жени на ръководни позиции - по -малко чувство за дискриминация. "Колкото повече, толкова повече!" - Мечо Пух - мъжка мечка (все още) ;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още