IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До затварянето на икономическата пропаст между половете остават... 250 години

Технологичните промени имат непропорционален ефект по отношение на дамите, тъй като жените имат по-голямо участие в секторите, ударени от автоматизацията

15:22 | 17.12.19 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако сте жена, която се чуди колко дълго ще трябва да чака докато получи равни икономически възможности със своите колеги от мъжки пол, то отговорът е повече от два века и половина. Това е поне нужното време според Световния икономически форум (WEF).

Ще са необходими 257 години за затварянето на икономическата пропаст между половете, посочват от WEF. Това е значително увеличение на срока спрямо прогнозираните 202 години през 2018 г.

Технологичните промени имат непропорционален ефект по отношение на дамите, тъй като жените имат по-голямо участие в секторите, ударени най-силно от автоматизацията, като търговията на дребно например. В същото време недостатъчно от тях са ангажирани с професии, където растежът на заплатите е по-голям, посочват от форума.

В същото време има значително неравенство при почни всички от най- бързо разрастващите се професионални сектори на бъдещето – по-малко дами работят в облачните изчисления, инженерството, събирането на данни и разработването на изкуствен интелект, както и при разработването на продукти.

„За да постигнем равенство през следващото десетилетие вместо през следващите два века, то ние ще трябва да мобилизираме ресурс, да фокусираме вниманието на лидерите и да се ангажираме с цели“, посочва Саадиа Захиди, ръководител на WEF Centre for the New Economy and Society.

От своя страна от форума се ангажират с това най-малко да удвоят настоящия процент дами участнички в годишната конференция в Давос до 2030 г.

Въпреки отразяването на отрицателната тенденция в доклада на WEF все пак има и положителни сигнали: пропастта между половете в глобален план – включваща здравеопазване, образование и политика, освен икономиката, се е подобрила благодарение до голяма степен на по-големия брой жени в политиката. Въпреки това прогнозата за затварянето й е след почти 100 години.

Въпреки всичко от WEF дават някои поводи за надежда за по-бърз напредък. В много държави освен повечето дами в политиката се наблюдава и по-голям брой жени на високопоставени длъжности. Така например във вторник в Кувейт постя на финансов министър пое Мариам ал Акийл, която е първата жена на тази длъжност в Персийския залив изобщо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 4 години
мъжете не се замислят над това, .нито участва в раждането, нито гледа детето, нито гледа жената след едно известно време ---Значи сексиски изказвания от жени са ОК, но от мъже е лошо .... ае ще ти го простя тоя път ;)иначе сме се замисляли разбира се, и точно за това ни е ясно че това няма как да стене по биологични причини ! и сме против тази изкуствена регулация.до втората част на изказването ти, е хубаво да преосмислиш типа мъже които харесваш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Повече жени на ръководни позиции - по -малко чувство за дискриминация - не виждам кое е е нелогично.---защото си жена, а те трудно виждат логиката :):) защото действията им се базират предимно на чувства ... и това е една от причините да не стават за ръководители (разбира се не всички, но повечето)Може ли чувство да е базирано на логика ? в чувствата няма логика, бейби ! още поета го е казал навремето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 11
Mechkata
преди 4 години
Благодаря за откровението на място...мъжете не се замислят над това...нито участва в раждането, нито гледа детето, нито гледа жената след едно известно време, че му е писнала тая мутра вече..Нека направим аналогиятаМъж на 23 - млад специалист, без опит - взимаме го момчето ще му ударим едно рамо, ще се научи.Мъж на 28 - млад специалист с опит. Млад татко, не му се седи вкъщи при ревящото дете...идеален е!Мъж на 35 - отгледала му жената децата, има опит като специалист - идеален е за човек на терен - пращаме го яко по камандировки.Мъж на 43 - готов е за ръководна позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 13
Mechkata
преди 4 години
Повече жени на ръководни позиции - по -малко чувство за дискриминация - не виждам кое е е нелогично....относно парите и здравеопазването - на теория е така, на практика-не, по простата причина,че фактора пари оказва малко влияние, по-голяма е законодателната тежест и спазване думата на закона. Да не кажа, че мъжете са по-големи клюкарки от жените и всъщност те създават интриги. Ние просто си завиждаме. А това, че на нас цикъла ни е проявен физически, не означава, че и вие нямате такъв момент на емоционална нестабилност...просто не кървите, но и вие сте кисели и сърдити на целия свят необяснимо защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 4 години
че то е намерено решение:няма да ражда ... зада бачка и да се "реализира" ! Не е реално, реализирането, а ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Жена на 23 - млад специалист, обаче без опит, фирмата не я взима на работажена на 28 - млад специалист с опит, да но може да роди и да излезе в майчинство - фирмата не я взима на работажена на 35 с две деца и опит - децата често боледуват, тя ще отсъства от работа, фирмата не я взима на работа.жена на 43 с опит - е па тая е дърта веке, фирмата пак не я взима на работа.Има жени 200 пъти по-интелигентни от много мъже има и уникални корпоративни ку.чки, но наистина на жените им е по-трудно да се реализират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
khao
преди 4 години
не е същото, но пък при нея няма никаква логическата връзка :):) ... и кво да и обяснявам че в моята кариера съм имал жени за шеф повече, от колкото такива мъже ! ... и това в уж патриархална България... имаше добри, имаше лоши.... общото е че всичките (жени) правят интриги и работата става много по трудна ! Още по трудна в онази седмица на месеца... когато настроенията се меняха през час. При мъжете пак имаше добри и лоши, но поне нямаше интриги и всичко беше в пъти по спокойно и работата вървеше! ... жената и тя се оплаква от шефката си за същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Повече пари за здравеопазване - по-добро здравеопазване. Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Мястото на жената е в кухнята или спалнята, а не в управлението на каквото и да било, дори и на гаражна фирма. Да не говорим, че у нас жените би трябвало да имат право на глас на парламентарни избори, нещо нелегитимно според последната демократична Търновска конституция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 12
Mechkata
преди 4 години
Повече жени в управлението - по-бързо преодоляване на пропастта на неравенство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още