IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До затварянето на икономическата пропаст между половете остават... 250 години

Технологичните промени имат непропорционален ефект по отношение на дамите, тъй като жените имат по-голямо участие в секторите, ударени от автоматизацията

15:22 | 17.12.19 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако сте жена, която се чуди колко дълго ще трябва да чака докато получи равни икономически възможности със своите колеги от мъжки пол, то отговорът е повече от два века и половина. Това е поне нужното време според Световния икономически форум (WEF).

Ще са необходими 257 години за затварянето на икономическата пропаст между половете, посочват от WEF. Това е значително увеличение на срока спрямо прогнозираните 202 години през 2018 г.

Технологичните промени имат непропорционален ефект по отношение на дамите, тъй като жените имат по-голямо участие в секторите, ударени най-силно от автоматизацията, като търговията на дребно например. В същото време недостатъчно от тях са ангажирани с професии, където растежът на заплатите е по-голям, посочват от форума.

В същото време има значително неравенство при почни всички от най- бързо разрастващите се професионални сектори на бъдещето – по-малко дами работят в облачните изчисления, инженерството, събирането на данни и разработването на изкуствен интелект, както и при разработването на продукти.

„За да постигнем равенство през следващото десетилетие вместо през следващите два века, то ние ще трябва да мобилизираме ресурс, да фокусираме вниманието на лидерите и да се ангажираме с цели“, посочва Саадиа Захиди, ръководител на WEF Centre for the New Economy and Society.

От своя страна от форума се ангажират с това най-малко да удвоят настоящия процент дами участнички в годишната конференция в Давос до 2030 г.

Въпреки отразяването на отрицателната тенденция в доклада на WEF все пак има и положителни сигнали: пропастта между половете в глобален план – включваща здравеопазване, образование и политика, освен икономиката, се е подобрила благодарение до голяма степен на по-големия брой жени в политиката. Въпреки това прогнозата за затварянето й е след почти 100 години.

Въпреки всичко от WEF дават някои поводи за надежда за по-бърз напредък. В много държави освен повечето дами в политиката се наблюдава и по-голям брой жени на високопоставени длъжности. Така например във вторник в Кувейт постя на финансов министър пое Мариам ал Акийл, която е първата жена на тази длъжност в Персийския залив изобщо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 4 години
тоест според автора сега сме 1750 година ... малко късно е пускате тая статия с едно 260 год закъснение :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още