IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо големите инвеститори не залагат всичко на лекарството за COVID-19?

Много от фармацевтичните компании отчитат сериозен ръст в стойността на акциите си без да са постигнали реален напредък в проучванията за лечение на заразата

09:00 | 17.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg

„Всички се оглеждаме за лечение на хуманитарно ниво, но като инвеститор трябва да повярвате, че лечението работи и че продажбите продължават достатъчно дълго, за да имат съществено влияние върху една компания“, посочва той.

Акциите на Gilead са сред онези, за които инвеститорите мислят два пъти преди да действат. Компанията очаква да произведе повече от един милион опаковки на ремдесивир до края на тази година, а лекарството може да донесе милиарди долари приходи от продажба, казват инвеститорите. Ако Gilead може да разработи инхалационна версия на лекарството или други алтернативи за приемането му интравенозно, неговата популярност може да се увеличи, твърдят бичите инвеститори. 

Но Gilead обеща да дари 1,5 млн. дози за лечение на COVID-19 на болниците, а цената, която би начислила след това, остава неясна, повдигайки въпроси относно евентуалната печалба. В миналото Gilead беше критикувана, че поставя високи цени на своите лекарства за ХИВ и хепатит. Все пак компанията може да бъде притисната да задържи цената на ремдесивир по-ниска, особено предвид досегашните критики на президента Доналд Тръмп за високите цени на лекарствата.

Ако Gilead сложи цена от 4000 долара за един лечебен курс, както прогнозират някои инвеститори, това ще доведе до приходи от 4 млрд. долара при лечение на милион пациенти. Тази цифра ще бъде доста под 14,6-те милиарда долара добавена пазарна стойност на Gilead през тази година - без да се вземат предвид разходите за разработка на лекарството, оценени на около 1 млрд. долара, цифра, която би свила печалбата.

Някои мечи инвеститори все още не са убедени в ефективността на ремдесивир.

„Дори и лекарството да има скромен ефект, хората все още ще го предписват, но Gilead няма да спечели много пари“, смята д-р Джоузеф Лоулър, който ръководи хедж фонда JFL Capital Management, който залага на късо или срещу Gilead.

Говорителят на Gilead заяви, че компанията все още не е определила цена за медикамента.

„Понастоящем сме фокусирани върху осигуряването на достъп до ремдесивир чрез нашето дарение“, каза той. "След дарението, ние се ангажираме да направим ремдесивир достъпен за правителствата и пациентите по целия свят".

Някои инвеститори се съсредоточават върху лечението, което може да помогне на болните, но също така може да попречи на хората да се разболеят от вируса, което реално е значително по-голям потенциален пазар. Тези инвеститори залагат на терапии, които използват протеини на антитела, генерирани от имунната система на организма. Тези антитела може да са в състояние да блокират действието на протеина на коронавируса, предпазвайки здравите клетки от инфекция.

Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Напълно вярно. Има учажно много доказателства, че няма как да се измисли ваксина. Правителствата се опитват да заробят малкия човек, но ще им се върне в един момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
щото е пълен кьорфишек и стадото се усети , че го будалкат яко за да спечелят на неговия гръб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още