IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо големите инвеститори не залагат всичко на лекарството за COVID-19?

Много от фармацевтичните компании отчитат сериозен ръст в стойността на акциите си без да са постигнали реален напредък в проучванията за лечение на заразата

09:00 | 17.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg

Еделман от Perceptive притежава акции на Regeneron Pharmaceuticals Inc., лидер в терапията с антитела. Компанията използва подход на „моноклонални антитела“, при който учените избират най-мощните антитела от пациенти, възстановили се от коронавирус, или, в случая на Regeneron, от мишки, на които е дадена имунната система на човека - клонират ги и ги превръщат в лекарства.

Regeneron планира клинични изпитвания в началото на лятото и се готви да произвежда стотици хиляди дози всеки месец, започвайки от края на лятото. 

Робърт Нелсън, един от ръководителите на компанията за рисков капитал Arch Venture Partners, която направи ранни и успешни залози за имунотерапията срещу рак, подкрепя VIR Biotechnology Inc., която това лято планира изпитания за собствената си терапия с моноклонални антитела.

„Аз ги натискам всеки ден“, посочва Нелсън. „Не знаем дали вирусът ще бъде по-слаб или по-силен, или ще си остане същият през есента, но през 1918 г. се върна по-силен, така че трябва да сме подготвени“.

Акциите на Regeneron са поскъпнали с 52% през тази година, добавяйки към пазарната стойност на компанията 23 млрд. долара, докато стойността на акциите на VIR е със 148% по-висока през 2020 г., което добавя 2,3 млрд. долара пазарна стойност на дружеството.

Някои инвеститори твърдят, че ако бъде открита ваксина, това би могло да ограничи потенциала на тези акции. Нелсън контрира, че намирането на ваксина може да отнеме повече време от това да се създаде широк пазар за лечение с антитела.

"Ваксините никога не са 100% ефективни", твърди той, "така че терапевтичните средства с антитела могат да бъдат от ключово значение за предотвратяване на повторна поява (на вируса)".

Една високорискова стратегия с високо възнаграждение - купуване на акции на малки компании с потенциален ръст. И Еделман, и Нелсън притежават големи дялове във VBI Vaccines Inc., все още недоказала се на пазара биотехнологична компания, която работи по експериментален подход за намиране на ваксина.

Прогнозата за печеливша ваксина е може би дори по-трудна от предвиждането на лечение за коронавируса. В някои отношения водещи тук са китайските компании и една група от Оксфордския университет. Някои фирми смятат, че ще разпространяват разработената от тях ваксина на цена, което потенциално ще намали печалбата за други. Все пак потенциалният пазар е огромен - някои инвеститори смятат, че комбинация от ваксини може да е необходима за задоволяване на глобалното търсене.

Moderna Inc. предизвика голямо вълнение сред производителите на ваксини, след като акциите ѝ поскъпнаха с 230% през тази година, като вече извършва изпитвания върху хора. Стратегията ѝ е да произвежда ваксина, използвайки генетичната последователност на вируса. Тя ползва програмиран материал, наречен информационна РНК, или мРНК, с цел да накара имунната система на пациента да произвежда антитела срещу коронавируса.

Подходът, който може да доведе до бързо намиране на ваксина, беше описан като „впечатляващ“ от д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ. Pfizer и германската BioNTech работят върху собствена версия на мРНК ваксина.

Но анализаторите отбелязват, че технологията на мРНК е скъпа и никога не е произвеждала одобрено лекарство или ваксина. Пазарната стойност на Moderna вече се увеличи до 24 млрд. долара, спрямо 6,5 млрд. долара в началото на 2020 г. Що се отнася до Pfizer, компанията вече е на стойност 211 млрд. долара, така че не е ясно колко още би добавила ваксината.

Редица инвеститори са скептично настроени към някои от най-добре представящите се акции, свързани с разработката на лек или ваксина срещу коронавирус. Лоулър от JFL Capital действа късо спрямо Inovio Pharmaceuticals Inc., малка компания от Пенсилвания, чиято цена на акциите нарасна с 314% през тази година, въпреки ограничения ѝ успех в миналото.

Говорител на Inovio казва, че компанията е в първа фаза на изпитанията за ваксина срещу коронавируса и очаква резултати през юни, докато работи върху други лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Напълно вярно. Има учажно много доказателства, че няма как да се измисли ваксина. Правителствата се опитват да заробят малкия човек, но ще им се върне в един момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
щото е пълен кьорфишек и стадото се усети , че го будалкат яко за да спечелят на неговия гръб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още