IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко случая на ебола в Западна Африка възраждат страховете от нова епидемия

Гвинея, която понесе тежестта на епидемията 2013-2016 г., обяви "епидемична ситуация", а съседна Либерия е в повишена готовност

12:19 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Западна Африка се сблъсква с първото възраждане на вируса ебола след опустошителното огнище от 2016 г. В Гвинея бяха потвърдени седем нови случая, а здравният директор на страната Сакоба Кейта определи това като „епидемия“, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Въпреки че пандемията от коронавируса изсмуква здравните ресурси по целия свят, Гвинея и Световната здравна организация (СЗО) казват, че сега са по-подготвени да се справят с ебола, отколкото преди пет години, поради добрия напредък във ваксините.

СЗО казва, че ще побърза с помощта за Гвинея и ще се стреми да гарантира, че страната получава адекватни ваксини. Съседна Либерия е в повишена готовност като предпазна мярка.

Здравният директор на Гвинея Сакоба Кейта коментира, че лабораторията в Конакри е потвърдила наличието на вируса у седем души. По-рано здравният министър Реми Лама говори за четири смъртни случая. Не е ясно защо има разминаване в броя на случаите, за които говорят и двамата.

Това е първото известно възраждане на вируса ебола в Западна Африка след епидемията 2013-2016 г., при която загинаха над 11 300 души – рекорд досега за този вирус. И тогава епидемията започна в Гвинея в същия югоизточен регион, където са открити новите случаи.

Вирусът, за който се смята, че се пренася от прилепи, е идентифициран за първи път през 1976 г. в Заир, сега Демократична република Конго.

Кейта, ръководител на Националната агенция за здравна сигурност, заяви, че един човек е починал в края на януари в Гукек, югоизточна Гвинея, близо до границата с Либерия. Жертвата е погребана на 1 февруари „и няколко дни по-късно хората, участвали в това погребение, са получили диария, повръщане, кървене и треска“, пояснява той.

Проби, тествани от лаборатория, създадена от Европейския съюз в Гекеду, разположена в същия регион, разкриват наличието на вируса ебола у тях още в петък (12 февруари), казва Кейта. Той допълва, че Гвинея сега е в „епидемична ситуация на ебола“.

Пациентите са изолирани и е разпоредено разследване за определяне на родните села на всички, които са участвали в погребението, за да се извърши проследяване на контактите. Експертите работят и върху определяне на произхода на огнището. Това може да е вече излекуван пациент, чийто вирус е рецидивирал или е предаден от „диви животни, по-специално прилепи“, казва още Кейта.

Според здравния ръководител времето за диагностика е намалено на по-малко от две седмици в сравнение с три месеца и половина през 2014 г. Представителят на СЗО Алфред Джордж Ки-Зербо коментира на брифинг за пресата: „Ще разгърнем бързо ключови активи, за да помогнем на Гвинея. СЗО е в пълна готовност и е в контакт с производителя (на ваксина), за да гарантира, че необходимите дози се предоставят възможно най-бързо, за да се помогне“.

Междувременно в ДР Конго имаше няколко огнища на болестта, като последният случай е отпреди седмица.

Епидемията от ебола в Западна Африка от 2013-2016 г. ускори разработването на ваксина. Глобалните запаси от 500 хил. дози за спешни случаи са предвидени за бърза реакция на бъдещи огнища, съобщават от алианса за ваксините Gavi.

Гвинея, Сиера Леоне и Либерия понесоха тежестта на предишната епидемия. Подобно на много страни в Западна Африка, Гвинея има ограничени здравни ресурси. Страната също така е регистрирала около 15 000 случая на Covid-19 и 84 смъртни случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още