IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България запазва стабилни позиции в световния индекс за икономическа свобода

Страната ни е 35-та от около 180 държави, като получава най-ниска оценка за ефективността на съдебната система и най-висока - за фискалното здраве

12:15 | 05.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България се придвижва само с една позиция напред в класацията за икономическа свобода на Фондация Heritage за 2021 г. – от 36-то място през 2020 г. до 35-то в тазгодишния индекс, в който са включени над 180 държави. Оценката на страната ни се подобрява със само 0,2 точки до 70,4 точки от 100 възможни главно поради подобрението на оценката за данъчната тежест, като така оставаме в групата на предимно свободните страни.

Запазва се ниската оценка за ефективността на съдебната система - 43,6 точки, и правителствен интегритет – 46,8 точки. Най-висока оценка страната ни получава по показателя фискално здраве – 99,2 точки. Следва данъчно бреме с 93,9 точки, парична свобода – 85,2 точки, свобода на търговия - 84 точки, и инвестиционна свобода - 70 точки.

За региона на Европа България е на 20-то място по икономическа свобода, а за Балканите е лидер.

Въпреки общо поддържащата правна и регулаторна рамка, правата на собственост не са добре защитени на практика. Съдебната власт остава една от институциите с най-малко доверие в България и твърденията за корупция и неправомерно политическо и бизнес влияние са широко разпространени. Корупцията на по-високо ниво, особено при обществените поръчки и използването на средства от ЕС, също е широко разпространена, посочват от фондацията.

Изследването подчертава, че индивидуалният данък и корпоративният данък са на ниво от 10%. Общата данъчна тежест се равнява на 20,2% от общия вътрешен доход. През последните три години държавните разходи възлизат на 34,3% от общата продукция (БВП), а бюджетният дефицит е средно 0,01% от БВП. Публичният дълг се равнява на 20,4 процента от БВП.

Разходите, свързани със стартиране на бизнес, разрешителни за строеж и получаване на електрически връзки, сега са по-ниски. Малко по-добра е и ефективността при несъстоятелността. Като член на Европейския съюз България има 45 преференциални търговски споразумения в сила.

Сингапур остава начело по икономическа свобода в световен мащаб с обща оценка от 89,7 точки. На второ място е Нова Зеландия с 83,9 точки, следвана от Австралия с 82,4 точки, Швейцария с 81,9 точки и Ирландия с 81,4 точки.

В групата на предимно свободните страни, в която е и България, попадат още страни като Тайван, Великобритания, повечето страни от ЕС, САЩ, Чили, Малайзия, Азербайджан и др.

Ирландия е най-високо класираната европейска държава в индекса за икономическа свобода за 2021 г. Естония е лидер за региона на Централна и Източна Европа – на 8-мо място в индекса със 78,2 точки.

В групата на умерено свободните държави остават страни като Испания, Полша, Румъния, Португалия, Сърбия, Италия, Хърватия, Русия, Гърция и други.

В последната група – на несвободните страни, се класират Северна Корея с резултат от 5,2 точки, Венецуела с 24,7 точки, Куба с 28,1 точки, Судан с 39,1 точки, Зимбабве с 39,5 точки. В същата група попадат още страни от Африка, Централна Азия и Южна Америка.

Тази година не са класирани Ирак, Либия, Лихтенщайн, Сомалия, Сирия, Йемен.

Увеличения на икономическата свобода са регистрирани от 89 от 178-те класирани страни в индекса за 2021 г. Резултатите намаляват в 80 страни, а в девет остават без промяна.

Фондация Heritage подчертава в доклада си, че навсякъде по света, в условията на пандемия и безпрецедентен икономически спад, се изпробват границите и доверието в икономическата свобода. Експертите предупреждават обаче, че не е моментът за повече държавна намеса и регулации, а точно за обратното, за повече свободи.

Общата глобална икономическа перспектива остава предизвикателна поради продължаващата пандемия, ситуацията е несигурна, особено за развиващите се страни и нововъзникващите пазари. Някои от политическите мерки, предприети или планирани от правителствата в отговор на световната здравна криза, рискуват да подкопаят икономическата свобода и по този начин дългосрочния икономически растеж, заключава се в доклада.

Индексът за икономическа свобода на Фондация Heritage се изчислява вече 27 години, като обхваща 12 индикатора, вкл. право на собственост, финансова свобода, свобода на търговия и инвестиции, данъчно бреме и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
не се заяждам , ама вертикалните ферми са много скъп кеф . вървят некъде където обработваемата земя е зверска цена . това у нас нема да се случи . в БГ можеш да вадиш по няколко реколти от обикновенно парче земя в двор , е не навсякъде но ... можеш почти целогодишно да вадиш реколти ако имаш прилично отопление и оранжерия . у нас масовката не води здравословен начин на живот , а лочи долнопробен алкохол и тъпче кренвирши . държавата трябва да измисли начин да облекчи издаването на разрешителни и въвеждането в експлоатация на геотермалната енергия за отопление и нещата доста ще потръгнат с оранжериите ...мани ги тия вертикални ферми , много е тънка там сметката ... и високи цени трябват на пазарите за зеленчуците . а това у нас нема как да се случи в скоро време ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
България може да се нареди твърдо в челото на най-богатите страни в света ако въведе технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg- 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия до 2030 г. , плюс- Бонуси, Ваучери, Помощи, Базов Доход, - Безлихвени Кредити, Грантове и Инвестиции за Иновации, Високи Технологии и Стартъпи, - Търговски Центрове за Български Стоки, Услуги и Технологии в стратегически точки по света,- Умножаване на БВП и нареждане България сред най-богатите страни в ЕС и света, до 2030 г.,- Изграждане на изцяло нови Промишлени и Жилищни Зони, цели нови Села, Смарт-Градове, Инфраструктура, по най-високите световни стандарти,- Усвояване постепенно на Черноморската ни Икономическа Акватория (39,000 кв.км) чрез Гигантски Плаващи Архипелази - https://shelf.alle.bg- 100% Безплатно Здравеопазване, Образование и Квалификация,- Ликвидиране на всякакви Болести и Епидемии, - Детски Фонд (2000 евро на месец Грант за всяко дете в нужда) - https://kidsfund.alle.bg - възможност за подобен Пенсионен, Болничен, Инвалиден и др. Национални Фондове.- Връщане на всички Емигранти, заселване на обезлюдените и други райони,- Заселване на още няколко милиона квалифицирани Чужденци - достигане Население над 10 млн. до 2030 г.,- Разкриване на милиони нови работни места, - Ликвидиране на всякакви социални, икономически, екологични, малцинствени, демографски и др. Проблеми.Програмата може да се превърне в една обединяваща и вдъхновяваща Общонационална Доктрина, от каквато народът ни се нуждае отчаяно в настоящият тежък момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още