IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ въвежда за първи път корпоративен данък от 2023 г.

Страната се разделя със статута си на център за свободна от данъци търговия

17:06 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дубай. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Дубай. Снимка: pixabay.com

Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще въведат за първи път федерален корпоративен данък върху печалбата на бизнесите, обяви Министерството на финансите в понеделник.

Новината представлява значителна промяна за страната, която отдавна привлича компании от цял свят благодарение на статута си на център за свободна от данъци търговия. Бизнесите ще бъдат обект на данъчно облагане от 1 юни 2023 г.

Законовата данъчна ставка в страната ще бъде 9% за облагаемия доход над 375 хил. дирхама (102 хил. долара) и нула за облагаем доход до тази сума, за да „се подкрепят малките бизнеси и стартъпи“, заяви министерството. От там добавят, че „корпоративният данъчен режим на ОАЕ ще бъде сред най-конкурентните в света“. 

Физическите лица няма да бъдат облагани с данък върху доходите си от заетост, недвижими имоти, инвестиции в акции или други лични доходи, несвързани с търговия или бизнес в ОАЕ, заяви министерството. Данъкът няма да важи и за чуждестранни инвеститори, които не правят бизнес в страната.

Корпоративният данък ще се налага върху „коригираната счетоводна нетна печалба“ на компанията.

Бизнесът със свободни зони в същото време – хиляди от които съществуват в страната – може да „продължи да се възползва от корпоративните данъчни стимули“, докато „отговаря на всички необходими изисквания“, заяви министерството, без да уточнява допълнително информацията. Компаниите в множеството свободни зони в ОАЕ отдавна се радват на нулеви данъци и изцяло чуждестранна собственост, наред с други предимства.

„Корпоративният данъчен режим на ОАЕ е създаден да включва най-добрите практики от цял свят и да сведе до минимум тежестта за спазване на правилата от бизнеса“, пише държавната информационна агенция WAM.

“Корпоративният данък ще бъде плащан върху печалбата на бизнесите в ОАЕ, както е обявена във финансовите им отчети, подготвени според международни приети счетоводни стандарти, с минимални изключения и корекции. Корпоративният данък ще се прилага върху всички компании и търговски дейности с изключение на добива на природни ресурси, които ще остане обект на корпоративно данъчно облагане на ниво емирство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още