IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската опозиция все повече се опитва да излезе от сянката на Ердоган

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдаролу убедено предвижда победа на изборите

10:55 | 21.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кемал Кълъчдаролу. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Кемал Кълъчдаролу. Снимка: Bloomberg

Турски политически лидер ветеран, който от години се бори да отстрани президента Реджеп Тайип Ердоган от поста, казва, че е „очевидно“, че мечтата му все повече върви към сбъдване. Въпреки това остават съмненията дали той ще бъде основният кандидат на опозицията на президентските избори през 2023 г., пише Ройтерс.

В интервю лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдаролу убедено предвижда победа на изборите, след като Турция преминава през икономически трудности, предизвикани от нетрадиционните парични политики на Ердоган.

Коментарите засилват очакванията на 73-годишния Кълъчдаролу ще бъде кандидат за президент на шестпартиен алианс в изборите до юни 2023 г., макар че социологическите проучванията показват други опозиционни лидери, печелещи по-голяма подкрепа.

„Разбира се, пет партийни лидери да ме обявят за кандидат би било чест. Това ще означава и, че ми имат доверие“, казва той за Ройтерс.

Шестте партийни лидери, противопоставящи се на Ердоган, ще обсъдят кандидата си по-късно, но първо трябва да се договорят по икономическите, социални и други политики за общата си платформа. „Много очевидно и много ясно“ е, че който и да изберат, ще стане президент, казва.

Според него няма причина защо Турция да купува руски ракети С-400, което предизвика раздор с Вашингтон. Той казва още, че ще смени ръководството на централната банка, ако бъде избран.

Бившият икономист и държавен служител Кълъчдаролу, на който му липсва огнената харизма на Ердоган, стои в сянката на президента, докато РНП, която председателства от 2010 г. насам, претърпява непрекъснати загуби. Като любима цел на Ердоган той стоически устоява на почти ежедневните критики и дори порицава човека, който доминира над страната вече почти две десетилетия.

Въпреки това Кълъчдаролу и други критици на авторитарния и ислямистки уклон на страната смятат, че тяхното време може би е дошло.

Социологическите проучвания показват, че рейтингът на Ердоган е на няколкогодишно дъно, след като нетрадиционните понижения на лихвените проценти предизвикаха валутна криза в края на миналата година, което от своя страна повиши разходите за живот и задълбочи бедността, особено сред основния електорат на президента – работническата класа.

Опозиционният блок включва националисти, либерали и консерватори, но не и третата по-големина парламентарна партия – прокюрдската Народна демократична партия.

Джан Селджукъ от истанбулската социологическа агенция Turkiye Raporu казва, че Кълъчдаролу е станал „по-дързък и по-агресивен“, показвайки решимостта си да бъде кандидатът на блока. Той обаче остава „най-слабата номинация“ на опозиционните надежди и освен ако подкрепата му не нарасне, Селджукъ предвижда, че той може бъде сменен преди вота.

Със сдържания си характер и очилата си Кълъчдаролу си е спечелил прякора „Ганди Кемал“, както и заради стратегиите му, например обещанието миналия месец да на плаща сметки за ток като знак на протест срещу повишението на цените на фона на почти 50-процентовата инфлация.

Депутатът от РНП Утку Чакърозер казва, че способността на Кълъчдаролу да изгражда съюзи е ключова за разширяването на опозиционната платформа. „Той е отворен към изграждането на мостове с различни части на обществото“, казва той.

Макар че опозиционният блок не е посочил кандидат за президент, проучванията на Metropoll показват, че Кълъчдаролу е много по-малко популярен – с подкрепа от 28,5%, в сравнение с други възможни имена и със самия Ердоган, който събира подкрепата на 37,9% от анкетираните през декември.

Кметът на Анкара Мансур Явас и на Истанбул Екрем Имамоглу – и двамата от РНП, имат популярност съответно от 60,4% и 50,6%, а лидерът на Партията на доброто, член на алианса, Мерал Аксенер събира 38,5% подкрепа. Предишно проучване на Metropoll показва, че Кълъчдаролу е единственият кандидат, който Ердоган може да бие.

„Тези проучвания не са важни днес“, казва Кълъчдаролу, добавяйки, че Явас и Имамоглу ще продължат да управляват двата най-големи градове в страната.

Растящите цени напоследък – включително 50% увеличение на тока и 55% на храните – тласнаха повече турци към бедността.

До голяма степен се смята, че централната банка се кланя на Ердоган, след като той смени комисията по парична политика със свои съмишленици. На въпрос дали ще смени членовете на комисията, за да ѝ даде независимост, Кълъчдаролу казва: „Точно това ще направим“.

Руските С-400, Сирия

Покупката на руските ракети С-400 от Анкара обтегна отношенията ѝ с Вашингтон, карайки САЩ да наложат санкции върху отбранителната индустрия на Турция и да я лиши от схемата за производство на изтребителите F-35.

„За кого ще използваме тези С-400? Още не сме получили отговор на този въпрос“, казва Кълъчдаролу. „Огромна сума бе платена, а в момента те стоят на изчакване в склад“, допълва той.

Ердоган заяви, че Турция ще запази ракетите въпреки възраженията на САЩ и възможността да ги продаде.

Турция ще изпрати у дома милионите сирийски бежанци, които прие, и ще установи отново дипломатически отношения с президента Башар Асад, ако опозиционният алианс спечели изборите, казва още Кълъчдаролу.

„Ако е необходимо, ООН трябва да се включи, трябва да се получи 100% гаранция от Асад. Тази гаранция трябва да бъде обвързана с международните договори, че той няма да ги нападне, че тяхната материална и жизнена сигурност ще бъде запазена“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
До два часа след прекратяване на сегашния вреден с радикален дефект метод за емисии на турски лири ще е спряло развитието на стопанската криза в Турция. Накратко за ситуацията: Заради прилагания с радикален дефект метод за емисии на турски лири, в Турция възникват щети. При допусканата парична грешка е невъзможно устойчиво развитие. Със заеми правителството събира пари за да плати щети и отложи държавния стопански крах. Ресурсите за противодействие срещу възникващите щети са ограничени. Трудностите се увеличават. Турската централна банка не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от неправилно емитиране на банкноти, монети и други пари.Преустановяването на лошата парична грешка зависи от волята на държавната власт. Възможно е устойчиво развитие. В Турция, след въвеждане на благодатен метод за емисии на турски лири е постижимо устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още