IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще предложи промени в изборния закон, за да подкрепи съюзник на Ердоган

Управляващите планират да намалят прага за влизане в парламента до 7% от настоящите 10%, което ще вкара там партньора на управляващата партия МНР

14:41 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителството на Турция иска да намали дела от гласовете, необходими на партиите, за да спечелят места в парламента - ход, който изглежда има за цел да подпомогне ключовия съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган във вероятно тежките избори догодина.

Партията на Ердоган и нейният по-малък партньор, Партията на националистическото движение (MHP), планират да внесат промени в законодателството, с които ще намалят прага за влизане в парламента до 7% от настоящите 10%, посочват запознати източници на Bloomberg.

Това може да позволи на MHP да осигури представителство в парламента дори ако правителството предприеме мерки, за да попречи на по-малки групи да си проправят път натам.

MHP получи 11,1% от гласовете на изборите през 2018 г., но подкрепата за партията намалява, показват последните проучвания.

Очаква се парламентът да приеме предложенията до седмици, казват източниците на агенцията. Промяната ще влезе в сила до една година, след като бъде одобрена.

Парламентарните избори в Турция ще се проведат през юни 2023 г. Последните проучвания на общественото мнение показват, че подкрепата за управляващата партия намалява заради стопяването на стойността на лирата и резкия ръст на инфлацията и разходите за живот.

„Основната мотивация може да бъде поставянето на MHP в по-удобна позиция“, коментира Хилми Дасдемир, генерален мениджър на базираната в Анкара социологическа компания Optimar.

Промяната може да наруши подкрепата за някои опозиционни партии, например прокюрдската HDP, в момента третата по големина в парламента, тъй като избирателите ще се обезкуражат, ако сметнат, че гласовете им няма да стигнат, за да вкарат тези партии в парламента.

Предложеният законопроект също така ще премахне вратичката, която позволява на партии с не повече от 20 депутати да заобиколят изискването за създаване на национална клонова мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още