IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поиска от ООН да разследва извършени от Русия военни престъпления

Проекторезолюция за Украйна ще бъде обсъдена на извънреден дебат в четвъртък

21:57 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снима: EPA/БГНЕС</em></p>

Снима: EPA/БГНЕС

Украйна и съюзниците ѝ призоваха ООН да проведе разследване за възможни военни престъпления, извършени от Русия по време на военните ѝ действия в Украйна, предава Ройтерс.

Съветът по човешки права към ООН гласува в понеделник да приеме искането на Украйна за провеждане на спешен дебат в четвъртък за нахлуването на Русия. Проекторезолюцията за Украйна ще бъде обсъдена на извънреден дебат.
Ако бъде приета, комисия от трима независими експерти ще разследва всички предполагаеми нарушения на международното право в Крим и Донецка и Луганска област от 2014 г. насам, както и в други области на Украйна след нахлуването на Русия миналата седмица.

Посланикът на Украйна в ООН в Женева Евгения Филипенко заяви пред Съвета по човешките права: „Руските сили опитват да всяват паника сред населението, като се насочват конкретно към детски градини и сиропиталища, болници и мобилни коридори за медицинска помощ, като по този начин извършват действия, които може да съставляват военни престъпления“.

Шеба Крокър, американски посланик в ООН в Женева, съобщи в комюнике, че гласуването в понеделник за провеждане на дебат показва, че Русия е напълно изолирана в Съвета.

„Само четири страни подкрепиха позицията на Русия, показвайки ясно, че международната общност е обединена в осъждането си на нечуваните действия на Русия“, допълни тя.

Руският посланик Генадий Гатилов каза, че страната му е започнала „специална операция, за да спре трагедията“ в отцепническата област на Украйна Донбас и че руските сили не стрелят срещу цивилни мишени в Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров отмени планирано посещение в Женева, за да говори на форума във вторник, като мисията на Москва съобщи, че това се дължи на „безпрецедентна забрана на полета му във въздушното пространство на редица страни от ЕС, които наложиха антируски санкции“, без да дава повече подробности.

Отмяната съвпада с налагането на финансови санкции от неутрална Швейцария на руския президент Владимир Путин, премиера Михаил Мишустин и на Лавров.

Британският държавен министър Лорд Ахмад призова за разследване на предполагаеми нарушения на човешките права от Русия.

„Водят се различни разговори тук, в Съвета по човешки права, за този разследващ механизъм. Има и други ангажименти, които сме поели, включително пред Международния наказателен съд, да гарантираме, че ще има отчетност за тези престъпления, които се извършват всеки час, всеки ден на суверенната територия на Украйна“, каза той пред Ройтерс.

По думите му Русия е все по-изолирана икономически, политически и дипломатически.

„Ще продължим да работим с международните ни партньори, за да гарантираме, че отново ще бъде дадено много ясно послание на Русия, че ще има висока икономическа цена за руските институции, банки и че това нашествие ще им струва скъпо“, допълни той.

Канадският външен министър Мелани Джоли заяви пред форума на ООН: „Позволете ми да кажа нещо директно на представителите от Русия: Човешките права са универсални и не може да бъдат манипулирани, за да оправдават войни и престъпления“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още