IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия записа рекорд по производство на зелен ток през 2021 г.

Покривните фотоволтаици допринасят за енергийния преход в страната, но бумът им е към своя край

15:31 | 17.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последните четири години Австралия, която е водещ износител на въглища, успя да удвои капацитета на покривните фотоволтаици и до голяма степен благодарение на тях през 2021 г. записва рекордно производство на зелена енергия.

Данните на местните власти показват, че през миналата година възобновяемите източници са произвели 31,4% от произведената електроенергия в страната. През миналата година в страната са изградени 3,2 гигавата нови покривни мощности и така в Австралия са изградени около 3 млн. покривни системи с мощност от общо 16 гигавата, пише Bloomberg.

Данните на местните власти показват, че основната суровина за производството на електроенергия в страната са въглищата - малко над 62%.

австралия австралия

Източник: Bloomberg

Бумът на покривните фотоволтаици обаче вече е към своя край - очакванията са, че през тази година ще бъдат присъединени 2,5 гигавата нови мощности. Правителството намалява отстъпките, а мрежовите оператори въвеждат нови правила за продажбата на тока от съоръженията.

Това, заедно с по-ниските цени на пазара в страната, удължава възвръщаемостта на инвестицията, направена от домакинствата и това много вероятно ще отнеме водещата им роля в енергийния преход на страната.

Благодарение на покривните фотоволтаици досега Австралия успява да отбие част от критиките за недостатъчни мерки за борба с климатичните промени. Като водещ износител на изкопаеми горива, Австралия е и един от най-големите замърсители на човек от населението в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Да добър е израза. Нула обслужване, над 25 години работа, след 25-тата си на около 80% от капацитета ... може да работи още 20 минимум. Не плащаш на никого нищо ! Визирам Русия или САЩ или арабските страни. Това е простичко е стига да искаш :) И не е скъпо макар руските тролчета да твърдят обратното. Да постижимо е и в България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Дали изразът "зелен ток" е най-добрия вариант в нашия език?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още