IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция прехвърли случая Кашоги на Саудитска Арабия

Анкара премахва ключова пречка пред отношенията между двете страни преди планираното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган

17:07 | 07.04.22 г.
<p>
	Протест във Вашингтон заради убийството на журналиста Джамал&nbsp;Кашоги.<em> Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Протест във Вашингтон заради убийството на журналиста Джамал Кашоги. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Турция приключи в четвъртък процеса за убийството на журналиста на Washington Post Джамал Кашоги през 2018 г. и прехвърли случая на Саудитска Арабия. Така Анкара премахва ключова пречка пред отношенията между двете страни преди планираното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Саудитска Арабия.

Убийството, извършено от саудитски агенти в консулството на кралството в Истанбул, предизвика широк отзвук и опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, пише Bloomberg.

Според оценка на американското разузнаване той вероятно е поръчал операцията. Принцът отрича участие, но казва, че поема отговорността за убийството като де факто владетел на Саудитска Арабия.

След като получи съгласието на Министерството на правосъдието, съдът в Истанбул обяви, че ще спре да гледа делото и ще го прехвърли на Саудитска Арабия, съобщава проправителствената телевизия AHaber.

Ердоган се готви да посети Саудитска Арабия през април или май като част от усилията за подобряване на отношенията със страните от Персийския залив след години на враждебност заради подкрепата на турските власти за ислямистки групи по време на Арабската пролет през 2011 г.

Ердоган иска да засили търговията и да привлече инвестиции от износителката на петрол, за да компенсира в известна степен икономическата буря в Турция преди изборите през 2023 г.

Сближаването на Турция с Обединените арабски емирства (ОАЕ) през миналата година вече отключи потенциален бизнес за милиарди долари.

ОАЕ, малък, но влиятелен петролен и бизнес център, подписа валутен суап на стойност 4,9 млрд. долара с Турция през януари, с което предлага подкрепа на турската валута. Емирствата очертаха и планове за фонд за 10 млрд. долара за подкрепа на инвестициите в стремежа да удвоят двустранната търговия.

Ердоган ще търси подобни печалби от подновените отношения със Саудитска Арабия.

Не е ясно дали Саудитска Арабия, която вече завърши собствения си процес срещу мъжете, пряко замесени в убийството на Джамал Кашоги, ще предприеме допълнителни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още